• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8737 LEI
  1 USD = 4.0172 LEI
  1 GBP = 5.4853 LEI
  1 CHF = 4.5274 LEI
  1 HUF = 1.3544 LEI
  1 BGN = 2.4919 LEI
  1 JPY = 3.8752 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Deputații ACUM se spală pe mâini de apelul lansat astăzi de mai mulți activiști civici

04 Aprilie, 14:38

Deputații PPDA și PAS spun că apelul lansat azi de un grup de activiști civici în vederea formării unei alianțe între blocul politic ACUM și PSRM, pentru a anula sistemul mixt și a provoca alegeri anticipate, îi privește cel mai puțin și cei care ar trebui să răspundă la această întrebare sunt, de fapt, socialiștii.

ACUM

Potrivit parlamentarilor Alexandru Slusari și Oazu Nantoi, printre proiectele incluse în pachetul „anti-oligarhic” se regăsește și inițiativa cu privire la anularea sistemului mixt, însă PSRM nu a dat curs invitației lansate zilele trecute.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a spus că totul depinde de fracțiunea PSRM, însă „dezoligarhizarea țării” și anularea sistemului mixt se pot produce și fără a crea alianțe.

Nu cred că Ștefan Gligor, Stella Jantuan, Valeriu Pașa sau alți reprezentanți ai societății civile au spus ceva nou. Revenirea la sistemul proporțional și multe alte subiecte pentru curățarea justiției, dezoligarhizarea țării sunt cunoscute și noi le-am prezentat cu mult timp în urmă... Conferința de presă de azi ne privește cel mai puțin pentru că ceea ce s-a propus azi, noi am declarat cu câteva săptămâni în urmă. Noi am anunțat că suntem gata să discutăm pachetul cu privire la dezoligarhizare fără a crea careva coaliții”, a spus el.

Potrivit politicianului, nu este necesară crearea unor alianțe vremelnice.

Noi am spus clar: Iată legea noastră cu privire la dezoligarhizare. Cine dorește, să vină și vom discuta. Noi suntem pentru dezoligarhizare și anularea sistemului mixt. Am propus un Guvern minoritar, pot exista și alte variante, inclusiv declanșarea alegerilor anticipate în baza sistemului proporțional. Însă, dezoligarhizarea este prioritară pentru blocul ACUM”, a precizat el.

Slusari a dat de înțeles că din actuala componență a Parlamentului, doar cu deputații din fracțiunea PSRM ar putea exista un dialog.

Democrații au anunțat că nu vor merge la negocieri, iar cu Partidul „Kroll” (Partidul „ȘOR” - nota red.) nu avem ce discuta. Rămân doar socialiștii, care nu au spus nici da, nici nu. Poate ei vor susține pachetul nostru care include și anularea sistemului mixt. Mai mult ca atât, după cum am înțeles, ei au recunoscut disctructivitatea acestui sistem electoral care, nu în ultimul rând, a lovit și în ei”, susține Slusari.

Deputatul din fracțiunea PAS, Oazu Nantoi, este de aceeași părere și spune că socialiștii ar trebui să se expună pe marginea apelului lansat de societatea civilă.

Vorbiți cu Zinaida Greceanîi despre acest apel. De ce spun asta? Pentru că, dacă o să vedeți în pachetul cu propruneri ale blocului ACUM se află și revenirea la sistemul proporțional. După ce o să vorbiți cu Zinaida Greceanîi, mă voi putea expune și eu”, a punctat parlamentarul.

Amintim că un grup de activiști civici au făcut azi un apel către blocul ACUM și PSRM să se coalizeze și să declanșeze anticipate după sistemul electoral proporțional. O declarația în acest sens a fost citită în cadrul unei conferințe de presă susținută de mai mulți formatori de opinie printre care: Sergiu Tofilat, Victor Ciobanu, Ștefan Gligor, Stella Jantuan, Valeriu Pașa și Alexei Tulbure.

Potrivit acestora, alegătorii ACUM și cei ai PSRM au votat pentru schimbarea puterii în stat, iar cele două partide trebuie să își asume această responsabilitate.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: activisti, ACUM, alianță, opinie, PSRM, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: