„Prin tot ce facem, dorim să contribuim la consolidarea Republicii Moldova, dorim ca prin proiectele noastre să contribuim la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Daniel Ioniţă ieri-seară, în cadrul emisiunii „Vector European” de la postul public de televiziune. 

În ceea ce privește alegerile parlamentare din februarie 2019, Ambasadorul spune că România are o singură aşteptare de la R. Moldova și anume ca republica noastră să rămână cu faţa orientată spre Vest.

„Să continue cooperarea cu UE şi nu doar să continue, dar să o şi consolideze. România este prima ţară interesată ca aici (n.r. în R. Moldova) lucrurile să evolueze într-un mod democratic, iar alegerile să aibă loc conform standardelor europene acceptate”, a afirmat Daniel Ioniță.

Potrivit diplomatului din România, majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova îşi doresc o relaţie bună cu Uniunea Europeană, iar asta de datorează incusiv avantajelor pe care populaţia le-a simţit în urma semnării Acordului de Asociere cu UE. 

„Vectorul european a cunoscut o creştere în ce priveşte susţinerea sa de către opinia publică. Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova îşi doresc relatii bune şi o întărire a cooperarii dintre R. Moldova şi UE. La aceste rezultate au contribuit substantial avantajele pe care le-au simţit cetăţenii R. Moldova în urma Acordului de liber schimb”, a declarat Excelenţa sa, subliniind că 70% din comerţul R. Moldova este direcţionat către piaţa UE, iar România este principalul partener comercial al republicii noastre, transmite tvrmoldova.md.

Ambasadorul a mai anunțat că, în anul 2019, România va merge pe linia de continuitate a proiectelor şi obiectivelor stabilite în anii anterior. În acest sens, Daniel Ioniţă a declarat că România va continua proiectele de renovare a grădiniţelor din Republica Moldova, renovarea punctelor de trecere a frontierei dintre România şi R. Moldova, finalizarea în termen (sfârşitul anului 2019) a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, dar şi interconectarea energetică a R. Moldova cu Românaia şi cu spaţiul european.

Sursa: deschide.md