• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9443 LEI
  1 USD = 4.3840 LEI
  1 GBP = 5.9238 LEI
  1 CHF = 4.7621 LEI
  1 HUF = 1.3742 LEI
  1 BGN = 2.5280 LEI
  1 JPY = 3.8393 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Dan Dungaciu: În Afganistan, China vrea să devină America Asiei!

23 August, 14:05

Sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, că presa occidentală, inclusiv cea românească, se provincializează.

dungaciu

Este occidentalo-centrică, deci limitată, căci lumea noastră, a Vestului, se micşorează, strategic, pe zi ce trece.

"De aici şi abordările legate de Afganistan şi ce se petrece acolo, cu speculaţii abundent făcute dinspre Vest, cu interogaţii legate, naiv, de duşmanii pe care îi ştim – când şi cum invadează Rusia Afganistanul? (!) -, ca şi cum geografia strategică a Asiei este (tot) irelevantă, inertă şi secundă. Şi asta e o capcană. Căci ce se petrece acum acolo este fără precedent, iar ecuaţia afgană, dincolo de dramaticele episoade cu retragerea ratată şi neprofesionistă în urma pierderii păcii (aici şi aici), se va rescrie, sub ochii noştri, pe cu totul alte coordonate. Scopul acestui material este să avertizeze că al doilea episod al bătăliei pentru Afganistan va fi incomparabil mai relevant strategic decât primul, căci va avea faţă în faţă Occidentul şi Asia, America şi China. Occidentul condus de America a pierdut o bătălie, nu războiul, cu efecte de imagine în toată lumea – îşi mai poate permite să o piardă şi pe a doua?

Ce s-a întâmplat acolo? Retragerea nu e acelaşi lucru cu realizarea ei

Două clarificări necesare la început. Prim chestiune ţine de confuzia dintre retragerea din Afganistan şi a realizării retragerii. Căci cine o critică pe a doua nu înseamnă, în niciun caz, că nu este de acord cu cea dintâi. Iar cine o susţine pe prima, nu este obligatoriu de acord cu cea de-a doua. Încă odată: problema nu este dacă retragerea a fost legitimă şi necesară -  a fost!, trei preşedinţi americani, la rând, au clamat-o, şi devenise evident de mult că America nu mai avea ce căuta acolo – ci a modului în care a fost îndeplinită. Eşecul acestei operaţiuni, cu efecte externe şi interne serioase pentru Statele Unite – mai ales cele interne, politico-electorale, căci în acest moment şi CNN şi Fox News vorbesc pe aceeaşi voce apropo de performanţa administraţiei Biden! - nu poate fi pus automat în contul deciziei de retragere. Şocul a fost amplificat de crearea în percepţia publică a ideii că administraţia Trump era – ni s-a tot „explicat” - neprofesionistă, inconsecventă şi lipsită de discernământ (mai ales) în politica externă. Pe când noua administraţie a adus la butoane oameni maturi, profesionişti, crema diplomaţiei şi a gândirii strategice americane. Şi tocmai această administraţie a oferit episodul acestei retrageri ratate cu efecte, încă, greu de măsurat la nivelul percepţiei faţă de administraţia Biden. A nu se confunda însă gestul unei administraţii cu armata americană care, în ciuda acestei evidente perturbări de imagine, rămâne în picioare şi tot cea mai puternică de pe glob, iar America -  aliatul principal, indispensabil, pe care europenii, în general, şi românii, în special, îl au în acest moment.

Citește articolul integral pe adevarul.ro.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: