• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 23º C
  Craiova 28º C
  Galati 27º C
  Iasi 27º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.6288 LEI
  1 USD = 3.9524 LEI
  1 GBP = 5.2780 LEI
  1 CHF = 3.9799 LEI
  1 HUF = 1.4479 LEI
  1 BGN = 2.3667 LEI
  1 JPY = 3.6100 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Curtea Constituţională obligă la stabilirea unui prag valoric şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu

06 Iulie, 22:40

Curtea Constituțională a României a admis joi o excepție de neconstituționalitate și a stabilit că definirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, art. 249 alin. (1) din Codul penal din 1969, respectiv art. 298 din Codul penal, este constituțională în măsura în care prin sintagma "îndeplinirea defectuoasă" se înțelege "îndeplinirea prin încălcarea legii".

ccr

De asemenea, ca în cazul abuzului în serviciu, CCR a stabilit că trebuie pus un prag valoric.

Decizia CCR este similară cu cea în cazul infracțiunii de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere joi excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 249 alin. (1) din Codul penal din 1969 și ale art. 298 din Codul penal.

Art. 249 alin. (1) din Codul penal din 1969 stipulează: "Încălcarea din culpă, de către un funcționar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituții de stat ori al unei alte unități din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă".

Art. 298 din Codul penal are următorul conținut: "Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 249 alin. (1) din Codul penal din 1969 și ale art. 298 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma "îndeplinirea ei defectuoasă" din cuprinsul acestora se înțelege "îndeplinirea prin încălcarea legii".

În argumentarea soluției de admitere, Curtea a reținut, "mutatis mutandis", considerentele ce au stat la baza pronunțării Deciziei 405 din 15 iunie 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 din 8 iulie 2016, prin care a constatat că dispozițiile art. 246 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma "îndeplinește în mod defectuos" din cuprinsul acestora se înțelege "îndeplinește prin încălcarea legii".

Prin urmare, Curtea a constatat că dispozițiile art. 249 alin. (1) din Codul penal din 1969 și ale art. 298 din Codul penal încalcă prevederile art. 1 alin. (4) și (5) din Constituție, deoarece sintagma "îndeplinirea ei defectuoasă", din cuprinsul acestora, nu întrunește condițiile calitative impuse atât de Constituție, cât și de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, nefiind enunțată cu suficientă precizie pentru a se înțelege la ce dispoziții legale se raportează încălcarea îndatoririlor de serviciu. Astfel, Curtea a reținut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu.

"Totodată, Curtea a reținut că reglementarea în vigoare a infracțiunii de neglijență în serviciu permite încadrarea în conținutul său a oricărei fapte săvârșite din culpă, dacă s-a adus o atingere minimă drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. În aceste condiții, Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de către legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensității/ gravității vătămării drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice în vederea asigurării clarității și previzibilității normei penale examinate", mai spune CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor de judecată care au sesizat Curtea Constituțională.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: