• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca -1º C
  Constanta 5º C
  Craiova -2º C
  Galati 0º C
  Iasi -4º C
  Suceava -6º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cum comentează analiștii datele sondajului BOP și Intelect Group

14 Mai, 17:21

Datele celor două sondaje publicate astăzi nu diferă față de datele sondajelor precedente, ordinea preferințelor moldovenilor rămânând aceeași. Aceasta este concluzia principală a analiștilor politici de la Chișinău atunci când au fost rugați să comenteze datele sondajului Intelect Group și cele ale Barometrului Opiniei Publice.

Sondaj

Datele BOP, cele mai credibile

Analistul politic Anatol Țăranu susține că rezultatele sondajului BOP sunt cele mai credibile. Barometrul Opiniei Publice tradițional s-ar bucura de încrederea publică.

„Eu cred că acesta este sondajul care merită să fie comentat în toate amănuntele sale. Principala concluzie a BOP-ului privitor la alegerile din Chișinău se reduc la faptul că, cel mai probabil, în turul doi se va confrunta reprezentantul socialiștilor Ion Ceban și reprezentantul neformal al PDM, Silvia Radu”, spune Țăranu.

Analistul crede că Andrei Năstase are probleme serioase în ceea ce privește accederea în turul II.

Candidatul opoziției pro-europene are șanse problematice de a accede în turul II. Acest lucru vorbește în favoarea acelei idei și a acelor critici care li s-au adus liderul opoziției pro-europene că ei n-au fost capabili să mobilizeze tot spectrul opoziției, inclusiv a unioniștilor, iar în lipsa unei asemenea coeziuni era de așteptat că aceștia se vor ciocni cu probleme mari”, a opinat Țăranu.

Întrebat despre ce crede despre sondajul realizat de Itelect Goup, Țăranu a spus că unele cifre par să fie umflate.

„S-ar putea să fie o încercare de a diminua sau a îmblânzi rezultatele BOP-ului. Deși în linii mari trendurile coincid, rezultatele Sivei Radu par să fie umflate”, a conchis analistul.

Maia Sandu are de pierdut în urma asocierei cu Platforma DA

Expertul politic Nicolae Negru la fel crede că mare deosebire între cifrele publicate astăzi și cele din sondajele anterioare nu este.

„Datele celor două sondaje reflectă tendințele de mai înainte, mare deosebire între ele nu este. Cifrele diferă, dar ordinea rămâne cam aceeași. Asta demonstrează că cifrele sunt aproape de preferințele electorale ale chișinăuienilor. Depinde de prezența la urne. Dacă prezența va fi mică aceasta este în favoarea candidatului socialist, fiindcă electoratul lor e mai disciplinat, spune Negru.

În ceea ce privește alegerile parlamentare, Negru a făcut două remarci:

„Parcă la socialiști erau mai mici. Dar în linii mari, tendințele rămân aceleași. Totuși mi se pare că PAS condus de Maia Sandu are de pierdut în urma acestei asocieri cu PPDA. Asta am văzut eu în cifrele sondajului”, afirmă analistul.

Partidele care desfășoară activități de caritate au crescut în sondaje

Analistul Igor Boțan, care a fost și în grupul de juriu al sondajului BOP spune că a observat că criteriul geopolitic a devenit mai puțin important pentru chișinăuieni, aceștia punând accentele pe calitățile manageriale.

„Dacă ne uităm la datele privind alegerile anticipate din Chișinău, vedem că acum ies tendințele de a pune accentele pe management și administrație. Oamenii sunt destul de înțelegători și înțelepți ca să pună accentele pe management. Iar aici doamna Silvia Radu are rezultate bune, indiferent de subtilități”, a spus Boțan.

>

Acesta a comentat și datele BOP privind alegerile parlamentare.

„Despre datele privind alegerile parlamentare pot să spun că seamănă mult cu cele din toamna anului 2016. Parcă ar fi fost trase la indigo. Partea interesantă e că sunt foarte mulți indeciși. Pentru partidele politice acesta este un îndemn să-și revadă tacticile și strategiile, fiindcă acesta este un motiv pentru a primi un rezultat bun”, a opinat Boțan.

Analistul observă rezultate semnificative ale partidelor care desfășoară activități de caritate.

„O altă deosebire este raitingul înalt al Partidului Șor, partid care desfășoară activități de caritatea, ceea ce contravine Legislației. Aici poate fi estimat rolul acestor activități de caritate, este necrezut de mare. Autoritățile trebuie să revină și să examineze această problemă. Sunt de neconceput aceste activități de caritate cu magazine sociale, primele doamne, care de fapt fac agitație pentru partidele politice”, spune expertul.

Acesta a mai spus că nu poate comenta datele sondajului realizat de către Intelect Goup, fiindcă cunoaște prea puține detalii despre acest centru și metodologia folosită.

Contacta de către DESCHIDE.MD directorul IMAS Doru Petruți ne-a declarat că „sondajul BOP a murit. Demult. Despre morți, doar de bine”.

„Plin de incoerențe si de lucruri cusute cu ață albă. Acum au ajuns să ascundă și să se ferească de publicarea intențiilor de vot pe partide? Oare de ce? Așadar, despre morți, doar de bine”, a spus Petruți.
Citeste mai mult despre: alegeri, analisti, Republica Moldova, Sondaj
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: