• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Culmea fake-news-ului rusesc despre R. Moldova, până și MAE rus este nevoit să-l dezmintă

14 Martie, 14:10

Externele de la Moscova au fost nevoite să intervină pe un caz de propagandă în presa rusească și să dezmintă neadevărurile publicate despre Republica Moldova.

fake

Ziarul „Nezavisimaia Gazeta” a publicat, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, un articol cu titlul strident „Moldova poate să deschidă al doilea front în Transnistria”. Elucubrațiile din acest articol au fost atât de crase, încât însuși Ministerul de Externe din Rusia a decis să le corecteze printr-o dezmințire publicată pe pagina oficială.

„Suntem nevoiți să luăm atitudine față de articolul publicat de redactorul departamentului de politică a țărilor din vecinătatea apropiată a ziarului „Nezavisimaia Gazeta” S. Gromova, ce vizează problema moldo-transnistreană, cu titlul „Moldova poate să deschidă al doilea front în Transnistria”, a scris Ministerul de Externe de la Moscova. Instituția a menționat câteva erori de ordin factologic care urmau să fie corectate.

Instituția a dat peste cap afirmația autoarei de la Nezavisimaia Gazetă că „Forțe miliare suplimentate sunt gata să intre în Zona de Securitate”. De fapt, a rectificat instituția diplomatică, Chișinăul a respins oficial aceste zvonuri și a prezentat asigurări în formă scrisă că nu intenționează să facă asta.

O altă dezinformare s-a referit la faptul că CEC ar fi decis să dubleze numărul secțiilor de votare în Zona de Securitate fără a înștiința Comisia Unificată de Control. Externele au negat această afirmație spunând că, de fapt, CEC a anunțat că aproape toate secțiile de votare din Zona de Securitate vor fi transferate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

„Unele dintre concluziile jurnalistei ne-au provocat nedumerirea. S. Gomova subliniază că „formatul de negocieri 5+2” poate duce la reluarea conflictului de pe Nistru”, deci, se presupune că Rusia, în calitate de participant la formatul 5+2 și garantul reglementării transnistrene va contribui la reluarea violențelor armate. Această concluzie ori demonstrează necunoașterea de către autor a esenței problemei, ori este o provocare”, se menționează în rectificarea celor de la Externele rusești.

Externele de la Moscova s-au mai referit și la afirmația că „Părțile au recunoscut reciproc diplomele universităților moldovenești și transnistrene”. Externele i-au corectat pe jurnaliștii ruși - în înțelegerea protocolară semnată (pachetul Protocolului de la Berlin - n.r.) este vorba despre apostilarea diplomelor Universității de Stat din Tiraspol Taras Șevcenko de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

MAE rus a corectat și enunțul din care aflăm că „A fost construit un pod peste râu, dărâmat în anul 1992”. (Podul Gura Bâcului - Bâcioc - n.r.). Acest pod, au subliniat Externele, a fost construit pe timpul URSS și a fost reparat în anul 2012, iar decizia protocolară (pachetul Protocolului de la Berlin - n.r.) presupune reluarea oficială a traficului pe pod.

O altă inexactitate este enunțul „Misiunea de pacificare trilaterală”, Externele rusești a subliniat că, pe lângă Republica Moldova, regiunea transnistreană și Rusia, la misiunea de pacificare participă și observatori din partea Ucrainei, iar în cadrul Comisiei Unificate de Control, și reprezentanți ai OSCE-ului.

MAE rus a concluzionat că relatarea redactorului „Nezavisimaia Gazeta” demonstrează o abordare lipsită se responsabilitate și neînțelegerea situației politice complexe din regiune. „Sperăm că nu este vorba despre dezinformare a opiniei publice în perioada electorală, ce poate cauza o neîncredere față de această publicație rusească”, punctează cei de la Externe.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: