• Bucuresti 22º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 23º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 19º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8705 LEI
  1 USD = 4.1828 LEI
  1 GBP = 5.3758 LEI
  1 CHF = 4.5108 LEI
  1 HUF = 1.3383 LEI
  1 BGN = 2.4903 LEI
  1 JPY = 3.9696 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

CUC: Moscova și Tiraspolul nu acceptă planul de demilitarizare a Zonei de Securitate

19 Aprilie, 14:08

Delegațiile Federației Ruse și a Tiraspolului nu au acceptat propunerile venite din partea Chișinăului care s-au referit la demilitarizarea, sporirea transparenței, patrularea mobilă și utilizarea tehnologiilor la documentarea evenimentelor din Zona de Securitate. Tototadă, delegația Chișinăului a dezavuat intenția Tiraspolului separatist de a crea „o frontieră” pe Nistru.

transnistria

Inițiativele constructive ale delegației Republicii Moldova pentru a elabora, în conformitate cu protocoalele semnate anterior o instrucțiune de activitate a Comandamentului Militar Întrunit au fost respinse la ședința Comisiei Unificate de Control din 18 aprilie curent, condusă de această dată de către delegația Federației Ruse, care le-a calificat ca fiind „deja învechite” și ținând de domeniul „arhivei”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare.

O analiză retrospectivă denotă că nici o inițiativă a delegației noastre lansată pe durata anului curent și orientată spre îmbunătățirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate (precum demararea procesului de demilitarizare, sporirea transparenței, elaborarea regulamentului Comandamentului Militar Întrunit, crearea unei instrucțiuni cu privire la patrularea mobilă, utilizarea dispozitivelor tehnice la documentarea efectuată de către observatorii militari etc.) nu este acceptată de către interlocutori.

Delegația moldovenească la CUC constată cu regret poziția contrară acordurilor de bază exprimată de către delegația transnistreană și susținută de delegația Federației Ruse față de problema creșterii considerabile a cazurilor de amplasare a patrulelor mobile de „grăniceri” transnistreni în Zona de Securitate (sub pretextul desfășurării unor activități specifice organelor de drept). Deși, delegația Republicii Moldova fixează și semnalează permanent asemenea abuzuri care au finalitatea instituirii unei ,,frontiere” la râul Nistru, la ședința curentă reprezentanții celor două delegații și-au manifestat indulgența față de multitudinea încălcărilor admise de reprezentanții Tiraspolului. Ei au apreciat că instalarea posturilor de „grăniceri” nu ar prezenta un pericol, acestea urmând să fie verificate doar sub aspectul deținerii armelor.

Delegația moldovenească a făcut un apel repetat în vederea excluderii unor asemenea cazuri care împiedică dreptul la libera circulație și cresc tensiunile între părți.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: