• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 24º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 32º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.8393 LEI
  1 USD = 4.2695 LEI
  1 GBP = 5.3923 LEI
  1 CHF = 4.4587 LEI
  1 HUF = 1.4046 LEI
  1 BGN = 2.4743 LEI
  1 JPY = 3.9069 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cu cine se înfrățește Frattini în Republica Moldova

13 Septembrie, 14:34

Zarurile au fost aruncate în ceea ce privește numerele de înmatriculare pentru vehiculele din Transnistria.

frattini

Pentru ca numerele transnistrene de circulație internațională să pornească cu bine la drum, la Tiraspol a venit reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini. El a tăiat o panglică, a lăudat eforturile și rezultatele, dar nu a pomenit nimic despre exercițiile militarilor ruși pe teritoriul ocupat de ei, Transnistria.

Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini s-a aflat la Chișinău și Tiraspol timp de două zile, 9 și 10 septembrie. Vizita a fost dedicată inaugurării a două puncte  de emitere a plăcuțelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele transnistrene. Vehiculele de pe teritoriul aflat sub ocupație rusească vor putea să participe la traficul rutier internațional nestingherit. Înțelegerea privind oferirea plăcuțelor de înmatriculare vehiculelor din stânga Nistrului, care vor permite șoferilor transnistreni să călătorească peste hotare fără bariere, așa cum o fac subiecții unui stat recunoscut internațional, a fost consemnată într-o înțelegere protocolară din 24 aprilie 2018, sub oblăduirea OSCE.

Din acest punct de vedere, vizita lui Frattini nu s-a produs hodoronc-tronc, ea s-a discutat pe căi diplomatice, a fost anunțată de OSCE. Cu toate acestea am văzut un prea puțin interes din partea autorităților noastre față de această vizită, și un interes amplificat din partea pretinselor autorități din Transnistria, dar și din partea corpului diplomatic.

La Chișinău, Franco Frattini s-a întâlnit doar cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. În cadrul discuției s-au tras liniile privind implementarea pachetului „Berlin plus”. După întrevedere nu a urmat o conferință de presă, deși jurnaliștii ar fi avut mai multe întrebări, în special legate de ultimele provocări ale Federației Ruse în Transnistria - aplicațiile militare cu tancuri din luna august, obstrucționarea unei echipe a Comisiei Unificate de Control de a monitoriza pe deplin acele exerciții militare. Această temă a fost omisă atât în comunicatul Biroului de Reintegrare, cât și în alocuțiunile lui Frattini de la Tiraspol.

La Tiraspol, la inaugurarea unuia dintre puncte de emitere a plăcuțelor de înregistrare, Frattini a fost însoțit de un adevărat desant diplomatic - noul Şef al Misiunii OSCE în Moldova Claus Neukirch, consilierul Reprezentantului Special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE Alfredo Conte, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova Valeria Biagiotti, șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko, Ambasadorul SUA James Pettit și al Rusiei Oleg Vasnețov. Bineînțeles că primii la tăierea panglicii au fost demnitarii transnistreni în frunte cu reprezentantul politic pentru diferendul transnistrean Vitali Ignatiev. Din partea Chișinăului oficial a fost prezentă doar Cristina Lesnic.

„E un moment istoric, sper că voi vedea în curând asemenea numere pe motocicletele și automobilele parcate pe străzile din Roma”, a spus Frattini.

Prima plăcuță cu numere neutre - 007 - a luat-o un locuitor din Transnistria cu numele Oleg Antonescul.

Iulian Chifu, președintele „Conflict Prevention and Early Warning Center Bucharest”, crede modul în care s-a desfășurat vizita lui Frattini în Republica Moldova înseamnă că „OSCE are relații proaste cu Chișinăul și bune cu Tiraspolul”.

Ion Leahu, care a îndeplinit în anii 2002 - 2013 funcția de reprezentant oficial al SIS în cadrul Comisiei Unificate de Control a explicat pentru Deschide de ce nu trebuie să ne mire faptul că Frattini nu a pomenit în cadrul vizitei sale despre exercițiile militarilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu știu dacă vreodată în cadrul vizitelor de asemenea natură se va pomeni despre asta. Rusia este unul dintre cele mai importante surse financiare a OSCE. Funcționarii care știu de unde se formează fondul din care vine salariul, n-o să dea cu piciorul în acest fond. Dacă Frattini ar fi criticat exercițiile, asta nu ar fi plăcut lui Putin. E clar că nu ne putem aștepta ca situația din Republica Moldova, mai ales la capitolul ocuparea de către trupele străine aflate, nu poate fi în centrul atenției a misiunii OSCE”, a explicat Ion Leahu.

Pentru ion Leahu, în ceea ce s-a întâmplat la Tiraspol nu este nimic important pentru Republica Moldova. Faptul că n-au fost conferințe de presă și nici întâlniri cu conducerea de vârf, ar deonstra încă o dată că problema reintegrării statului nu se hotărăște prin acțiunile OSCE, reprezentată de Franco Frattini, viceministrul de externe al Italiei .

Potrivit expertului vizita a avut un caracter de pregătire către finala președinției Italiei în OSCE. „A fost o vizită de rutină, o vizită așteptată, putea să fie trecută încă o dată în revistă disponibilitatea Chișinăului de a participa la o ședință de toamnă a formatului 5+2 în cadrul căruia se așteaptă semnarea altor acorduri din cele opt care exist. Noi știm foarte bine că formatul 5+2 este creat pentru a hotărî întrebarea privind identificarea statutului Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, or aceste acorduri nu urmăresc acest scop”, a declarat Ion Leahu.

Oricine va dori să-și ia numere neutre va trebui să predea în acele puncte numerele vechi și pașaportul tehnic. În schimb, va primi numere neutre și un pașaport tehnic în limba engleză, unde singurul indiciu că vehiculul provine din Republicii Moldova va fi abrevierea MD, care nu va fi însoțită de niciun însemn de stat. „În afară de literele MD, care și așa se află pe pașapoartele nostre tehnice, nu va fi nicio inscripție. După cum vedeți, aici nu sunt nici steaguri, nici steme, nici însemne moldovenești”, s-a lăudat pretinsul ministru de interne de la Tiraspol, Ruslan Mova.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Franco Frattini, osce, Republica Moldova, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: