• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cseke: În ultimii 30 de ani au fost consolidate doar 26 de clădiri cu risc seismic din toată ţara

04 Martie, 14:51

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a declarat joi că în ultimii 30 de ani au fost consolidate doar 26 de clădiri cu risc seismic din toată ţara, din fonduri publice, dintre care 19 în Municipiul Bucureşti şi a anunţat că va fi relansat programul pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cu un buget considerabil mai mare, multianual, potrivit news.ro.

cseke attila

”În ultimii 30 de ani au fost consolidate doar 26 de clădiri cu risc seismic din toată ţara, din fonduri publice, dintre care 19 în Municipiul Bucureşti. Acest fapt dovedeşte că este nevoie de o schimbare majoră în abordarea acestei probleme. Vom relansa programul pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cu un buget considerabil mai mare, multianual, în vederea predictibilităţii şi a progresului în acest domeniu”, a declarat ministrul la evenimentul organizat la 44 de ani de la cutremurul produs în România, pe 4 martie 1977.

Acesta a arătat că ministerul de resort elaborează un proiect de act normativ şi va aloca 1 miliard de lei, în tranşe, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 şi 2.

”Siguranţa cetăţeanului în caz de cutremur este un interes public. Atât siguranţa celui care se află în clădire în momentul producerii unui cutremur, cât şi a celor care se află în faţa clădirii, în spaţiul public”, a subliniat Cseke Attila, adăugând că programul pentru consolidare va viza clădirile de cel puţin trei etaje şi zece apartamente, aflate în proprietate privată, sau deţinute de persoane juridice, dar şi cele care găzduiesc instituţii publice, dacă sunt în proprietatea sau administrarea acestora.

Referitor la demersurile MDLPA în domeniul reducerii riscului seismic, ministrul Cseke Attila a menţionat şi revizuirea ”Codului de proiectare seismică”, precum şi constituirea unui grup tehnic de lucru pentru revizuirea ”Metodologiei privind investigarea de urgenţă a siguranţei post seism a clădirilor şi stabilirea soluţiilor cadru de intervenţie”.

Totodată, MDLPA a propus Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene o alocare de circa 6 miliarde de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru asigurarea rezilienţei fondului construit prin abordarea integrată a consolidării seismice, eficienţei energetice, reducerii riscului la incendiu, ameliorarea calităţii aerului interior şi tranziţia spre clădiri inteligente.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: