• Baia Mare 20º C
  Galati 20º C
  Suceava 20º C
 • 1 EUR = 4.8738 LEI
  1 USD = 4.1289 LEI
  1 GBP = 5.3552 LEI
  1 CHF = 4.5467 LEI
  1 HUF = 1.3353 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.9112 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cristian Preda: Am votat împotriva rezoluţiei despre Kosovo

19 Aprilie, 14:44

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat vineri că s-a opus rezoluţiei privind recunoaşterea independenţei Kosovo adoptată joi de Parlamentul European. El consideră, de asemenea, „imprudentă” declaraţia premierului Ponta, care susţine că: "Trebuie să mergem alături de familia europeană".

 Rezoluţia PE cere statelor membre recunoaşterea Kosovo ca stat independent. România, alături de alte patru state membre (Spania, Grecia, Slovacia, Cipru), nu au adoptat această poziţie oficială. Tocmai pe acest fapt s-a bazat şi Cristian Preda când a votat împotriva rezoluţiei. „Am înțeles să respect astfel, ca și până acum, poziția asumată de statul român”, explică el.

 Europarlamentarul nu crede însă că toţi reprezentanţii României din PE au votat la fel ca şi el. „Am avut impresia că, la votul din plen, unii dintre deputații din România au mers împotriva acestei poziții, dar nu am avut vreme să verific,” a mai spus el.

 Cristian Preda se mai declară surprins de afirmaţia premierului Ponta - „Trebuie să mergem alături de familia europeană”-, pe care o catalogheaza ca „imprudentă”. „Am constatat, în schimb, cu surprindere că premierul Ponta a declarat că susține schimbarea atitudinii României față de Kosovo, dorind ralierea la majoritatea constituită în sânul Uniunii. Cred că e o declarație imprudentă”, a spus el, pe blogul personal.

Europarlamentarul consideră că astfel de poziţii trebuie adoptate cu mai multă reflecţie şi în urma unor dezbateri publice: „Schimbarea unei asemenea opțiuni de politică externă nu poate fi improvizată în goana dintre două studiouri tv și nici nu poate fi asumată fără o dezbatere publică. Aș fi foarte curios să aflu dacă premierul s-a consultat cu președintele și cu ministrul de externe în această privință. Sunt convins că e nevoie de clarificări în orele următoare. Pe de altă parte, o discuție care să angajeze în mod informat opinia publică este, mi se pare, absolut necesară.”

În final, Cristian Preda aminteşte că „singura formațiune politică de la noi favorabilă recunoașterii acestei provincii ca stat a fost UDMR.

Citeste mai mult despre: independenţa, kosovo, PE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: