• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9467 LEI
  1 USD = 4.2501 LEI
  1 GBP = 5.8655 LEI
  1 CHF = 4.6354 LEI
  1 HUF = 1.3601 LEI
  1 BGN = 2.5292 LEI
  1 JPY = 3.7324 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Coronavirus - China interzice accesul pe Everest

12 Martie, 14:07

China anulează permisele de ascensiune pe Everest din cauza epidemiei de coronavirus, cu câteva săptămâni înaintea debutului preconizat al sezonului de vârf, au anunţat joi organizatori de expediţii, potrivit AFP.

everest

Cel mai înalt vârf de pe Terra este accesibil din China prin versantul nordic şi din Nepal, prin versantul sudic. Acest al doilea traseu, care este în mod tradiţional cel mai frecventat, nu face în acest moment obiectul unei interdicţii.

Mai multe agenţii din domeniul alpinismului au precizat pentru AFP că au fost informate de autorităţile chineze de închiderea traseului către vârful de 8.848 metri altitudine. Sezonul de primăvară, cel mai propice pentru ascensiunea masivului, se derulează în perioada aprilie-mai.

"Sunt de acord cu decizia Chinei. Este o decizie responsabilă", a declarat miercuri într-un comunicat Adrian Ballinger, din partea agenţiei Alpenglow Expeditions, care a anulat în consecinţă expediţiile pe Everest din acest sezon.

"Escalada montană nu merită riscul contagierii în cadrul taberei de bază sau la revenirea acasă", a adăugat acesta.

Cu sediul în Austria, agenţia Furtenbach Adventures a declarat pentru AFP că a transferat în Nepal 11 clienţi care iniţial ar fi trebuit să urce pe versantul din partea Chinei.

Traseul nepalez rămâne deschis pentru moment, dar organizatorii de expediţii încep să primească solicitări de anulare.

"Avem rezervări din partea a 23 de alpinişti, dar două grupuri au anulat deja. Am putea avea doar vreo 8-10 alpinişti anul acesta", a estimat Pasang Tenje Sherpa din partea Pioneer Adventure.

Kathmandu solicită de acum înainte alpiniştilor să prezinte istoricul călătoriilor din ultimele 14 zile şi un certificat medical. Nepalul, care a raportat un singur caz confirmat de coronavirus până în prezent, a suspendat acordarea vizelor la sosire pentru cetăţeni din opt ţări, printre care şi Franţa.

Anul trecut, în timpul sezonului de vârf pe Everest, un număr record de 885 de persoane au escaladat masivul, 664 din Nepal şi 241 din China.

O echipă de şerpaşi nepalezi, specializaţi în instalarea coardelor fixe, se află în prezent pe drumul spre tabăra de bază de pe Everest pentru a începe pregătirea traseului pentru alpinişti, potrivit Agerpres.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: