• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 24º C
  Constanta 25º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 30º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.6559 LEI
  1 USD = 3.9517 LEI
  1 GBP = 5.2123 LEI
  1 CHF = 4.1351 LEI
  1 HUF = 1.4386 LEI
  1 BGN = 2.3806 LEI
  1 JPY = 3.5050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Consolidarea dialogului RM-UE, discutată de Pavel Filip şi Donald Tusk

04 Mai, 15:52

Premierul Pavel Filip şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au discutat la Bruxelles despre ultimele evoluţii ale dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Filip

Pavel Filip a reconfirmat importanţa Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, acesta menţionând că implementarea acordului decurge bine.

„Autoritățile sunt determinate să depună toate eforturile pentru a demonstra cetățenilor beneficiile Acordului de Asociere RM-UE și a face drumul european ireversibil”, a spus Pavel Filip. Totodată, premierul a punctat că se impune vigilenţă maximă faţă de orice obstacol sau implicare din exterior.

Procesul electoral din Republica Moldova a fost de asemenea un subiect de discuţie în cadrul întâlnirii celor doi oficiali.

Pavel Filip a spus că autoritățile vor asigura corectitudinea scrutinului parlamentar, astfel ca alegerile să decurgă conform standardelor democratice, să fie libere și corecte. În acest sens, vor fi depuse eforturi pentru a asigura întrunirea standardelor OSCE și ale Consiliului Europei. Premierul s-a referit și la alegerile municipale din Chișinău și Bălți din 20 mai, care sunt un exercițiu important”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Oficialii au făcut un schimb de opinii și pe marginea reglementării transnistrene. Prim-ministrul a vorbit despre progresele înregistrate în ultima perioadă pe această dimensiune, cel mai recent fiind admiterea în traficul rutier internaţional a automobilelor din regiunea transnistreană.

„Este un document complex după implicațiile tehnice si juridice pe care le produce, dar ambițios din perspectiva creșterii încrederii între cele doua maluri ale Nistrului şi convocării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2”, a menționat Pavel Filip.

Prim-ministrul a reiterat importanța consolidării în continuare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, care anul viitor va împlini 10 ani de activitate.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat progresele înregistrate de autorități în reglementarea problemei transnistrene și a reconfirmat susținerea pentru soluționarea pe cale politică a acesteia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Oficialul european a încurajat autoritățile să continue agenda de reforme pentru consolidarea profilului european al țării.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: donald tusk, Pavel Filip, Republica Moldova, UE
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: