• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 23º C
  Craiova 28º C
  Galati 27º C
  Iasi 28º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7612 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.3976 LEI
  1 CHF = 4.2429 LEI
  1 HUF = 1.4596 LEI
  1 BGN = 2.4344 LEI
  1 JPY = 3.8834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Comratul vrea ca separatismul să fie legiferat în Constituția R. Moldova

05 Martie, 09:27

Adunarea Populară din UTA Găzăuzia a propus introducerea în Constituție a unui punct privind posibilitatea ieșirii regiunii autonome din componența Republicii Moldova. Acest lucru ar putea să se întâmple în cazul în care Republica Moldova își va pierde statalitatea. Proiectul prevede introducerea a zece modificări în legea supremă.

gagauzia

Proiectul de modificare a Constituției a fost publicat pe site-ul Adunării Populare din Găgăuzia. Documentul se află în stadiu de lucru, iar autorii acestuia așteaptă propuneri pe marginea documentului.

În Constituție urmează să fie introdus dreptul Adunării Populare de a adopta legi locale și acte normative în limitele propriilor competențe.

Proiectul descrie procedura de modificare a legilor despre drepturile și competențele Găgăuziei, care pot fi modificate cu trei cincimi din numărul deputaților din Parlament și numai în cazul în care deciziile Parlamentului și ale Adunării Populare coincid.

Pentru reorganizarea activității instituțiilor din Găgăuzia este nevoie de „un aviz pozitiv din partea Comitetului Executiv din Găgăuzia (instituția cu prerogative executive).

Pe lângă aceasta, la solicitarea Adunării Populare din Găgăuzia, Curtea Constituțională trebuie să verifice constituționalitatea legilor și deciziilor Adunării Populare a Găgăuziei și a hotărârilor Comitetului Executiv din Găgăuzia,

Reamintim că în februarie 2014, în Găgăuzia s-a desfășurat un referendum declarat neconstituțional de Chișinău, în cadrul căruia găgăuzii au decis că regiunea va avea dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își va pierde independența.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Comrat, Constitutie, Gagauzia, Republica Moldova, separatism
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: