• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 29º C
  Craiova 27º C
  Galati 31º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.6695 LEI
  1 USD = 4.0518 LEI
  1 GBP = 5.3144 LEI
  1 CHF = 4.0627 LEI
  1 HUF = 1.4333 LEI
  1 BGN = 2.3875 LEI
  1 JPY = 3.6690 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: Comisia de anchetă: Băsescu şi Boc au favorizat fraudarea alegerilor în 2009

06 Septembrie, 15:07

Insituţia prezidenţală condusă de Traian Băsescu şi Guvernul condus de Emil Boc au favorizat fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 în avantajul candidatului Traian Băsescu, se arată în raportul Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

basescy

Potrivit documentului citat, diferenţa dintre candidaţi a fost atât de mică încât acţiunile lor au influenţat rezultatul scrutinului, iar SRI şi DNA au favorizat ascunderea faptelor. Printre acuzaţiile aduse Executivului Boc este că a convocat o şedinţă de Guvern pentru a schimba din funcţie şefi de instituţii "noaptea ca hoţii". Raportul comisiei de anchetă a fost adoptat în şedinţa de miercuri, cu majoritate de voturi.

"Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege", se arată în concluziile raportului Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009. De asemenea, membrii comisiei au concluzionat că "amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor".

În document se mai precizează că raportul va fi trimis către instituţiile competente "pentru ca acestea să acţioneze potrivit competenţelor legale".

"Numai Parchetul General de la pe lângă ICCJ, poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu", se arată în raport.

În cazul fostului premier Emil Boc decizia îi aparţile preşedintelui Klaus Ionahhis.

"Deoarece faptele sunt săvârşite de foşti membri ai Guvernului în exerciţiul funcţie lor, sunt aplicabile prevederile tezei I a alin. (2) al art. 109 din Constituţia României şi al DCCR 207/2008, astfel că rămâne la latitudinea preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai Guvernului care nu au în prezent calitate de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă", se mai arată în documentul comisiei.

Citeste mai mult despre: alegeri, ancheta, Băsesc, boc, comisie, fraudare
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: