• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.0195 LEI
  1 GBP = 5.4869 LEI
  1 CHF = 4.5190 LEI
  1 HUF = 1.3592 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Comentatorii politici, despre prima rundă de negocieri PSRM-ACUM

11 Aprilie, 14:48

Era de așteptat că în urma primei întâlniri dintre PSRM și ACUM, reprezentanții celor două forțe politice vor rămâne pe pozițiile sale, iar situația pe arena politică practic a rămas neschimbată. De această părere sunt comentatorii politici Nicolae Negru și Ion Tăbârță.

ACUM/PSRM

Solicitat de reporterul Deschide.MD, analistul Nicolae Negru a spus că în urma discuției de azi se poate constata că situația merge spre alegerile anticipate.

A fost de așteptat că PSRM și ACUM vor rămâne pe pozițiile sale... Petru Bogatu în editorialul său pentru Deschide.MD corect a menționat că, de fapt, ceea ce anunță PSRM este dictat de Moscova. Nu înțeleg cum Maia Sandu și Andrei Năstase să se așeze la negocieri cu Putin”, a spus el.

Nicolae Negru este de părerea că în urma alegerilor anticipate ar avea de câștigat Partidul Democrat.

Este pe mâna PDM, pentru că ei nu vor coaliții nici cu ACUM, nici cu PSRM. Deși, cea mai bună cale ar fi o coaliție PDM și ACUM pentru Republica Moldova”, a precizat el.

Totodată, analistul politic a criticat faptul că la discuții au venit vicepreședinții PPDA și PAS, nu și liderii acestora – motiv pentru care președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a părăsit ședința. Potrivit lui Negru, astfel de situație nu ar trebui să aibă loc, iar Sandu și Năstase au pus-o pe Greceanîi într-o situație umilitoare.

Și expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, este de părerea că pozițiile celor două forțe politice sunt departe unele de alta.

Fiecare vede în mod diferit. Socialiștii insistă asupra părții juridico-isntituționale a procesului, iar blocul ACUM merge pe această scoatere din captivitate a instituțiilor. Ei văd în mod diferit derularea evenimentelor. Socialiștii doresc o înțelegere de lungă durată, iar ACUM vrea să meargă etapizat pe această colaborare”, a spus el.

Comentatorul politic nu a exclus că PSRM ar avea și un alt scenariu, decât cele două opțiuni: coaliția cu ACUM sau alegeri anticipate.

S-a constatat că PSRM a respins propunerea ACUM, și anume Guvern tehnocrat și funcțiile de speaker și premier, iar ACUM a respins ideea deo guvernare cu socialiști. Se pare că socialiștii își rezervă și alte scenarii. Cu blocul ACUM e foarte problematică. Discuțiile au rămas tot pe acest loc. PSRM ar putea merge la o înțelegere cu PDM... Mărul discordiei dintre ACUM și socialiști a fost funcția de speaker. Aici a apărut principala problemă, pe lângă implicarea Moscovei în procesul de negocieri”, a precizat Tăbârță.

Amintim că prima rundă de discuții dintre blocul politic ACUM și PSRM s-a încheiat fără niciun rezultat. Reprezentanții celor două formațiuni politice au insistat fiecare pe agenda sa, de o parte blocul ACUM cu pachetul de legi numite antioligarhice și colaborarea cu PSRM doar pentru a vota speackerul și legile respective, de cealată parte PSRM susține că doar prin crearea unei majorități parlamentare, ulterior a unei alianțe de guvernare pot fi implementate aceste legi. În plus socialiștii își doresc funcția de speacker, lucru pe care ACUM nu vrea să îl cedeze.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: