• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9473 LEI
  1 USD = 4.1999 LEI
  1 GBP = 5.7880 LEI
  1 CHF = 4.5309 LEI
  1 HUF = 1.4085 LEI
  1 BGN = 2.5295 LEI
  1 JPY = 3.8197 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

09 Aprilie, 15:59

Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării, pentru CNN.

adzagvdgb

Marina SUA operează în mod obişnuit în Marea Neagră, dar o desfăşurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj specific la Moscova că SUA urmăreşte îndeaproape, a spus oficialul, informează Mediafax.

SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenţia sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor. Nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează stramtorile Dardanele si Bosfor, limiteaza drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagra. Actul precizează că navele de razboi ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Oficialul american a mai spus că Marina continuă să piloteze avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice mişcare a trupelor din Crimeea.

Deşi SUA nu consideră cumularea forţelor ruseşti ca o postură pentru o acţiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea lor actuală este că ruşii organizează antrenamente şi exerciţii, iar serviciile de informaţii nu au indicat ordinele militare pentru acţiuni ulterioare, a spus oficialul, menţionând că sunt conştienţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Îngrijorări în legătură cu un posibil conflict în Ucraina

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.

Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia are acum cel mai mare efectiv de trupe la graniţa Ucrainei din 2014”, a declarat Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.

Joi, cancelarul german Angela Merkel a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să retragă trupele pentru a detensiona situaţia, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

La începutul lunii administraţia Vladimir Putin a precizat că poate transfera „cum doreşte” trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forţele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare.

Reprezentantul Preşedinţiei Rusiei a denunţat acţiunile „provocatoare” ale Ucrainei. „Nici noi, nici ţările europene şi niciun stat din lume nu ar vrea ca războiul civil din Ucraina să reizbucnească din cauza acţiunilor provocatoare ale armatei ucrainene”, a declarat Dmitri Peskov.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: