• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 17º C
  Constanta 11º C
  Craiova 20º C
  Galati 11º C
  Iasi 14º C
  Suceava 13º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.2322 LEI
  1 GBP = 5.5070 LEI
  1 CHF = 4.1850 LEI
  1 HUF = 1.4868 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7817 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Cinism separatist: Posturile ilegale de la Varnița ar preveni reluarea conflictului armat pe Nistru

15 Martie, 15:10

Tiraspolul explică instaurarea posturilor ilegale de „grăniceri” în Zona de Securitate, din apropierea satului Varnița, prin faptul că acestea ar preveni reluarea conflictului armat pe Nistru. Totodată, Federația Rusă nu vede nicio problemă în instaurarea acestor posturi, transmite Biroul de Reintegrare.

transnistria

Delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a reiterat la ședința CUC din 14 martie necesitatea de a include în agenda de lucru problema privind posturile „grănicerești” instalate ilegal în Zona de Securitate de către autoritățile separatiste.

Delegația moldovenească a emis o declarație în care a notat caracterul ilegal și militar al forțelor „grănicerești”. Pe lângă faptul că prezența acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri și al operațiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulație a persoanelor și mărfurilor, oamenii fiind intimidați și supuși unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare și de impunere la plăți neprevăzute.

Exponenții Tiraspolului în Comisie s-au opus luării unei decizii asupra posturilor și au promovat ideea că aceste formațiuni armate ar avea rolul de prevenire a relansării conflictului armat.

Poziția delegației Federației Ruse a fost formulată de copreședintele Comisiei Ilia Uvarov, care a menționat că percepe posturile „grănicerești” drept o realitate și nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulației.

În cadrul ședinței CUC s-a ajuns la un numitor comun privind examinării circumstanțelor amplasării unilaterale de către partea transnistreană a postului din localitatea Zagornoe.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: