• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.3869 LEI
  1 GBP = 5.8407 LEI
  1 CHF = 4.7398 LEI
  1 HUF = 1.3444 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8469 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

CHIFU: Susținerea unanimă a ACUM reclamă și responsabilitatea agendei comune pro-europene, unioniste

21 Decembrie, 11:08

S-a intrat în linie dreaptă și cu alegerile generale. Opoziție pro-europeană și-a stabilit formula de participare la alegeri, blocul ACUM PAS-PPDA. Iar o sumă de partide, în primul rând PLDM, PL, dar și PUN, au decis, în modul cel mai responsabil posibil, să nu participe independent la alegeri – pentru că nu au șanse, odată, pe de altă parte pentru că ar risipi voturile opoziției.

Chifu

O abordare responsabilă, dar care antrenează multe costuri, dar și multă presiune pe unicul reprezentant asumat al agendei pro-europene.

Partidele care nu participă la actualele alegeri au probleme de supraviețuire și de funcționare. Și PL, și PLDM, pot deveni partide de nișă sau simple cutii poștale, după o asemenea etapă. Ele nu mai pot fi revigorate decât prin relansare, echipe noi, solide, proiecte noi, atractive, deci sub forma unui nou actor, dacă nu participă la aceste alegeri. De asemenea, e de remarcat faptul că susținerile sunt necondiționate de prezența pe listele ACUM a unor reprezentanți proprii, chiar dacă prezența unor observatori în comisiile de integritate și de selectare a candidaților e un plus. Această abordare ridică miza în constituirea listelor electorale.

Presiunea cea mai mare revine ACUM, alianța care a preluat speranțele alegătorilor tuturor acestor partide și trebuie să le preia și voturile. Alcătuirea listelor e pasul cel mai important, și reclamă profesionalism și perspective de guvernare, construirea speranței și angrenarea întregului activ al acestor partide la muncă, armonizând resursele administrative ale acestor organizații împreună. Deci Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie să capaciteze votul și al pro-europenilor, și al pro-românilor, și al unioniștilor. Dându-le speranța că vor reuși, că vor avea un rezultat relevant, major, dominant, care să permită negocieri solide și preluarea puterii în stat. Defetismul, abandonarea luptei, incapacitatea de mobilizare a resurselor sau disputele interne între cei doi ultimi rămași actori ai dreptei pro-europene sunt costisitoare în timp.

Nu mai puțin important este acoperirea unor semnale politice majore pe care trebuie să o facă blocul ACUM: desemnarea echilibrată a unor reprezentanți și din PL, și din PLDM, care să marcheze faptul că au făcut cu atenție și responsabilitate politică selecția candidaților, și că aceștia se regăsesc în Parlamentul viitor. Apoi alegerea cu atenție a unor candidați - imagine pentru curentele pro-românesc și unionist din interiorul ACUM, respectiv a celor care vor purta aceste deziderate în viitorul Parlament. Care trebuie să fie credibili, reprezentativi și legitimi pentru curentele respective.

În fine, mai există o responsabilitate majoră a victoriei. Nu e nimeni absurd să nu înțeleagă faptul că bătălia nu permite ACUM să câștige 50% plus 1 voturi pentru a prelua guvernarea. Dar bătălia pentru a atrage fiecare vot, pentru a aduce fiecare om de dreapta la urne pentru a vota alianța ACUM respectiv pentru a avea infrastructura în secțiile de votare și la comisiile electorale pentru a număra fiecare vot pus în urnă, e relevant. Și pentru a face o campanie electorală solidă, fără bavuri și gafe rezultate din lipsa de experiență, cu atât mai mult din neprofesionalism.

Dacă vrei să te afirmi ca partid al oamenilor profesioniști, care știu cum se fac treburile și se administrează o țară, trebuie să o faci cu cei mai buni oameni, cele mai bune mesaje și cu argumentele cele mai serioase și credibile. Și cu expertiza de comunicare aferentă, și cu consultanța politică obligatorie, și cu voința și forța pentru a da încredere, speranță și a atrage voturile într-o perspectivă cât mai bună, care să permită valorificarea potențialului din sondaje, adică măcar 25% din voturi pe liste, la care să adăugăm cele 2-3 locuri din diaspora occidentală și poate încă 2-3-4 locuri uninominale în regiunea Centru Chișinău.

Dacă ACUM face măcar 18-20 de locuri în viitorul Parlament, e o țintă decentă, zic eu și care e acoperitoare pentru situația de natură financiară, mediatică, legală și contextul pe care le traversează Alianța. Dar sub 12 parlamentari împreună, putem vorbi despre un eșec, despre o înfrângere ce trebuie decontată, iar de aici încolo blamul începe să-și facă simțită apariția între partide, formațiuni, oameni.

Votul nu se termină aici. Partea de negociere a guvernării de după e cel puțin la fel de importantă. Cu obiectivele majore, după alegeri libere și corecte, transparente și fără aberații și originalități: principalul, reconectarea la Procesele de integrare europeană, de reformă, accelerarea democratizării și construcției instituționale a statului, respectiv a justiției și luptei anti-corupție, ca și edificarea statului de drept în Republica Moldova. Menținerea oamenilor, unitatea de acțiune a blocului, negociere responsabilă dar și compromisuri care nu compromit sunt necesare.

Și mai ales că s-ar putea ca votul să nu se termine aici: e o mare posibilitate ca, în urma vreunui blocaj sau a incapacității de a forma majoritatea din cele trei forțe nemiscibile azi în Republica Moldova – socialiștii pro-ruși, democrații cu a patra lor cale, moldovenisto-statalistă cu urme și nuanțe europene, respectiv dreapta pro-europeană - să se ajungă din nou la vot în alte 3 luni.

Deci trebuie atenție mare ca această unitate și menținerea ideilor și liniilor directoare ale Alianței să poată fi menținute pe o durată mare de timp, nu să avem componente sau oameni care încep să joace țonțoriul autonomi a doua zi după vot. Și în acest aspect al rigorii, disciplinei și coeziunii se măsoară forța și reușita, victoria relativă în alegeri.

Nu în ultimul rând, e importantă depășirea a cel puțin două momente delicate apărute în susținerile partidelor față de ACUM. În cazul PL, episodul Valeriu Munteanu e unul dificil, iar dacă în lista finală se va regăsi doar el de la PL, sau doar el în viitorul Parlament, problemele legitimității și credibilității vor fi ridicate, de pe poziții morale. Tot de pe aceeași înălțime morală trebuie judecat cazul PLDM și al lui Viorel Cibotaru. După ce a fost alături de cei doi lideri ACUM peste tot, i-a sprijinit în intrarea în PPE, le-a oferit sprijin public și administrativ, a susținut financiar acțiunile de până acum, dacă PLDM nu se regăsește bine reprezentat în viitorul Parlament sau dacă Viorel Cibotaru nu e tratat cu deferența și delicatețea necesară, după scrutin, oricine va putea discuta despre cinismul politic, nerecunoștința și abandonarea celor cu care ai plecat la drum, care te-au susținut și te-au cauționat în momentele critice și de decizie de importanță absolută. În ambele cazuri, o soluție de maturitate politică va marca faptul că noua Alianță e altceva decât un nou partid cinic din Republica Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: