• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9250 LEI
  1 USD = 4.1340 LEI
  1 GBP = 5.7441 LEI
  1 CHF = 4.4992 LEI
  1 HUF = 1.3889 LEI
  1 BGN = 2.5181 LEI
  1 JPY = 3.7521 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

CHIFU // Război hibrid al Rusiei prin corupție și salvarea oligarhilor din închisorile occidentale

05 Aprilie, 10:28

Cazul Kalinin-Kurchenko-Babakov

Chifu

Războiul hibrid al Rusiei contra lumii nu se desfășoară doar prin operațiuni hibride cu componentă militară, prin operațiuni informaționale și cibernetice. Ci le folosesc pe toate acestea într-o formă integrată, pentru a-și atinge obiectivul.

Mai nou, afacerile de stat au din ce în ce mai mult miros de bani, pentru că ele presupun apărarea intereselor unor oligarhi majori și a cercurilor de putere ruse, în primul rând a regimului Putin. Așa cum Rusia lui Putin folosește ingerința, șantajul și coruperea în sistemele juridice ale statelor europene, la nivel politic și în structurile economice și de afaceri ale acestor state. Un asemenea caz ilustrativ este și cazul Kalinin-Kurchenko-Babakov.

Iar dezvăluirile au apărut după capturarea lul Kalinin în Grecia, în 28 februarie – 2 martie acest an, după ce fusese dat în urmărire generală, dar și eliberarea sa intempestivă, la 6 martie, în baza intervenției pe lanțul slăbiciunilor de tip mafiot al camarilei lui Putin a lui Alexander Babakov la procurorul general al Rusiei Ceaika, nimeni altul decât prietenul și protectorul președintelui pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon. Imixtiunea în sistemul de justiție grec a Rusiei, devine evidentă printr-o suită de “coincidențe” și intervenții la cel mai înalt nivel.

Anexarea Crimeii și agresiunea rusă din Estul Ucrainei au expus afacerile lui Kurchenko-Kalinin.

În 2014, după anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, o super-afacere a căzut la Odessa. E vorba despre o afacere de furt, contraband, trafic de petrol și evaziune fiscală la rafinăria din Odessa aparținând oligarhului rus ucrainean Serhiy Kurchenko, un apropiat al fostului președinte Yanukovici, care urma să fugă de la Kiev peste doar câteva zile. În februarie 2014, deci, când omuleții verzi ai GRU ocupau și preluau Crimeea, un control al poliției la rafinăria Vetek a relevat faptul că aici era o întreagă activitate acoperită și netaxată prin evaziunea fiscală, protejată de fostul președinte, încă în funcție la acea oră.

Dacă Kurchenko era deja fugit din Ucraina, directorul său general Evgheni Kalinin și-a dat demisia și a plecat din firmă abia în martie 2014, la o lună după ce se efectuase controlul. A dispărut din Ucraina la 29 mai 2017, în Rusia, firește, când a fost dat în urmărire de către Ministerul de Interne ucrainean.

Fost președinte al Consiliului de Administrație al East European Fuel and Energy Company (VETEK) Kalinin a început să lucreze pentru Kurchenko în 2011. El a fost acuzat de autoritățile ucrainene de evaziune fiscală în valoare de 7 milirde de grivne prin părodusele descoperite la controlul din februarie numai – adică aproximativ 260 milioane de dolari, de constituirea unui grup criminal organizat – Articolul 255 din Codul Penal al Ucrainei, fals în acte oficiale – Articolul 366 și evaziune fiscală – articolul 212. Un total de 10-12 ani de închisoare îl așteptau pe directorul companiei Vetek, și el oligarh și proprietar de nenumărate bunuri, la rândul său.

Întrebat atunci de responsabilitatea sa, după ce a fugit din Ucraina, Kalinin a insistat că nu există compania VETEK, e doar ceva virtual ca un nor. Nu e entitate legală, deci el nu e angajat acolo și nici nu e responsabil de cele întâmplate. În schimb, a intrat pe lista Myrotvorets, a persoanelor ce reprezintă cea mai mare amenințare la securitatea Ucrainei și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.

Și ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat: în 2 martie în acest an, Kalinin a intrat în Grecia și a fost arestat pe aeroportul din Atena de către autoritățile elene, pe baza mandatului Interpol emis de către Ucraina. Avocatul Yiannis Rachiotis a spus că Kalinin a fost reținut vineri și trimis la închisoarea Korydallos, până când cererea de extrădare urma să ajungă în Grecia iar directorul evazionist să fie predate autorităților ucrainene pentru a răspunde pentru faptele sale. Firește că avocatul a invocat un caz politic, legat direct de “acțiunile ucrainene împotriva Rusiei”, deci a ridicat subiectul la nivelul unei afaceri de stat. Informația privind arestarea în Grecia a lui Kalinin au fost confirmată de către ambasada rusă din Atena.

Lanțul slăbiciunilor duce la Putin via Babakov

Arestarea lui Evgeny Kalinin de către autoritățile din Grecia a fost una legitimă. Ea a fost atacată de către mașinăria de propagandă rusească, în pregătirea intervenției politice ce a urmat pentru eliberarea lui Kalinin. De fapt, intervenția s-a făcut de la cel mai înalt nivel, iar la 4 zile, autoritățile elene l-au eliberat pe Kalinin, care a ajuns imediat în Rusia, la adăpostul mandatelor de arestare și urmărire internațională.

Nu este o coincidență faptul că eliberarea lui Kalinin a avut loc în aceeași zi în care procurorul general rus, Yury Chaika, s-a întâlnit cu ministrul grec al justiției. Curtea din Grecia l-a eliberat rapid, fără să aștepte actele de extrădare sau documentele autorităților ucrainene, pe Kalinin. Omul de afaceri rus se dovedește, astfel, mult prea important pentru regimul Putin, care a utilizat asemenea instrumente pentru a-l extrage din Atena, din închisoare. Avocatul său a comunicat că a fost arestat “din greșeală”. Din închisoare de înaltă securitate Korydallos, Kalinin a ajuns înapoi la viața sa luxuoasă din Moscova, pe care nu o va mai putea părăsi în următoare parte a vieții sale pentru a nu risca arestarea internațională. Așa s-a pierdut un criminal rus printre degetele binevoitoare ale autoritățile elene.

Aceasta este numai ultimul dintr-o serie de incidente unde controlul rusesc și influența asupra suveranității afacerilor grecești sunt transparente și nejustificate. Intervenția a pornit de la omul lui Putin, Aleksandr Mikhailovich Babakov, vicepreședinte al Consiliului Federatiei Ruse pentru Afaceri Externe, aflat sub sancțiunile SUA si UE și cunoscut pentru rolul său în transferul de bani de la Moscova către partidul Frontul Național din Franța, condus de Marine LePen. Acesta a intervenit direct în favoarea lui Kalinin la procurorul general al Federatiei Ruse, Yury Yakovlevich Chaika. Nu întâmplător același personaj este prietenul apropiat al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Cunoscând informațiile referitoare la imixtiunea lui Babakov în treburile interne ale Franței, prin finanțarea cu 9 milioane de dolari a partidului de extremă dreaptă Frontul Național al lui Marine Le Pen, guvernul grec trebuia să fie mai atent cu intervențiile făcute și solidar cu dreptul internațional și cu răspunsul la un mandat internațional de arestare la acest nivel. Nu era vorba despre nici un caz politic, ci despre o infracțiune majoră, condamnabilă în orice țară.

Guvernul grec a avut oportunitatea de a susține prevederile dreptului internațional și a acționat solidar și în concordanță cu standardele europene prin aplicarea unui mandat de arestare emis de INTERPOL, dar a a cedat cu ușurință presiunilor venite din partea guvernului rus. (Nu-i vorba, și alte state precum Ungaria au făcut la fel cu mandatele românești pentru cetățeni români de etnie maghiară care, după condamnarea definitivă și irevocabilă, au fugit în Ungaria) Mai mult, Atena nu ar trebui să fie forte confortabilă cu rolul pe care l-a jucat acest actor de influență rusă în asigurarea eliberării lui Kalinin, un caz de interes transnațional, mai ales că acest caz trădează clar slabiciunile, interferența și pârghiile pe care le deține Rusia la nivelul serviciilor de informații, la nivel politic și al justiției din această țară.

În mod clar, și aparatul grec de securitate este saturat cu influență rusă, din moment ce nu există o explicație clară privind motivul pentru care un infractor urmărit internațional ar fi eliberat înainte de fi supus unui proces în țara care a solicitat arestarea și extrădarea sa. Pentru păstrarea reputației și a bunei poziții în plan internațional (în special față de organismele internaționale de cooperare a forțelor de poliție precum INTERPOL și EUROPOL), Grecia, ca orice alt stat european, cu precădere, trebuia să susțină prin fapte acordurile la care este co-semnatară și să nu se lase influențată de presiuni externe. Așa vulnerabilizăm coeziunea europeană. Aici duce subminarea statului de drept în terțe state, la capacitatea crescută de penetrare a Rusiei prin corupție, influență și ingerință în propriile sisteme administrative, de decizie, de informații și de putere.

Partea din stratosferă a afacerii Kalinin. Babakov și sfera afacerilor din jurul lui Putin

Devine interesant să vedem devenirea altui personaj al afacerii, Alexander Babakov. Omul lui Putin din Dumă, acum în Consiliul Federației, responsabil cu “compatrioții” din fostul spațiu sovietic (și cu afacerile ruse din acest spațiu), succesorul lui Dmitri Rogozin la conducerea partidului Rodina, Babakov a trecut ca o rachetă de la cel mai sărac deputat la un oligarh aflat în topul celor mai bogați oameni din Ucraina și din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus.

Cariera sa a început la Chișinău, acolo unde s-a născut în 1967. Apoi în Ucraina, în 1988, a fost șeful fabricii Voznesensk, specializată în producția de haine și rochii din piele. Alexander Babakov a petrecut 13 ani în Duma de Stat a Rusiei ca deputat, timp în care era oficial unul din cei mai săraci parlamentari ruși. În declarațiile de avere, avea venituri simple și ajungea anual la 2-3 milioane de ruble - câteva zeci de mii de dolari. Mutarea în Consiliul Federației, o carieră politică tumultoasă și mai ales roluri relevante în afaceri de stat l-au adus la vârf, în sfera îngustă din jurul lui Putin.

Ultimele declarații de avere îl situează pe Babakov la venituri de 318 milioane de ruble, intrând în lista celor mai bogați membri ai Senatului rus. Numai afacerile imobiliare deținute în Ucraina îi aduc peste 100 milioane de dolari, afaceri abandonate din cauza “teritoriului inamic” pe care se aflau. În iunie 2017, Babakov a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA. Babakov nu e un senator obișnuit, ci reprezentantul special al Președintelui pentru interacțiunea cu compatrioții din afara hotarelor. Mai mult, e implicat în schemele de finanțare ale “prietenilor Rusiei” de peste tot din lume. De aici și averea sa fantastică.

Babakov este omul pus să rezolve problema finanțării partidului Frontul Național al lui Marine le Pen. Potrivit publicației Mediapart, Babakov a fost intermediarul și ordonatorul finanțării de către Banca Comercială Ruso-Cehă din Praga, cu 9 milioane de dolari, a Frontului Național, sub formă de împrumut, un împrumut care nu a mai fost returnat niciodată.

În Politică, Babakov a venit în 2003 înlocuindu-l pe Dmitri Rogozin ca Președinte al Partidului naționalist Rodina, după care a fost în conducerea partidului Rusia Dreaptă a lui Serghei Mironov, partid de opoziție de décor al lui Putin. L-a părăsit în 2011, intrând în Frontul Popular, dar primind mandat de deputat în Suma de Stat pe listele partidului Edinaia Rossia al lui Putin. Reprezintă azi regiunea Tambov în Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus.

Deține Premier Palace Hotel la Kiev, dar principalele sale afaceri ucrainene sunt în energie. Revista Focus l-a inclus încă din 2016 în lista celor mai bogate 100 de persoane din Ucraina, cu o avere estimate la 91 milioane de dolari, fiind plasat atunci pe locul 53. Azi e deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la un număr mare de companii energetice regionale precum Kyivoblenergo, Odessaoblenergo, Zhytomiroblenergo, Kirovogradoblenergo, and Khersonoblenergo.

Împreună cu alți antreprenori și politicieni ruși, Babakov e beneficiarul veniturilor din grupul de comapnii VS Energy group. Are 8 uzine electrice regionale și 19 hoteluri. A avut și un holding de produse Agricole "UIFK-Agro", o parte relevantă a companiei Dneprospetsstal și a First Investment Bank. Compania energetică Sevastopolenergo, legată de Babakov și, nu întâmplător, de președintele Yevgeny Giner al clubului CSKA al armatei ruse, este cea care dă energie electrică în Crimea.

Să mai vorbim despre firme off shore și vile prin toată lumea? Babakov e prins în raportul Mossack Fonseca, partea declasificată, pentru că a încercat să-și ascundă din avere prin agenți letoni. Politicianul rus este proprietarul offshore-ului AED International Limited până în 2011, compania fiind transferată fiicei Olga Babakova cu sediul într-un apartament în regiunea prestigioasă și scumpă Knightsbridge din Londra. Olga, la 23 de ani, e patroana companiei "Logistics CS", primită în 2015 de la tatăl său, care e administrată de Transport and Logistics Center din Khovrino. Iar în Franța, Babakova a cumpărat o firmă imobiliară cu construcții serioase în comuna Yvelines, acolo unde Mikhail Babakov, băiatul lui Babakov, este de 4 ani director.

O încrengătură de bani și interese în întreaga Europă, dar bani care sunt folosiți pentru corupere, influență și ingerințe politice, război informațional și operațiuni cibernetice ruse, toate într-un război hibrid în Occident, pe baza ignorării regulilor și a angajamentelor statelor membre, a slăbiciunilor și lăcomiei unor politicieni și funcționari care permit acțiunile hibride ale Rusiei în Europa, finanțarea acestora, spoliind bugetele statelor membre și ale Uniunii Europene și protejarea organizațiilor criminale și a oligarhilor și intereselor ruse peste tot în lume. Iar Babakov ar merita o atenție și mai importantă decât cea acordată prin includerea sa în lista cu sancțiuni ale SUA pentru ingerința în alegerile din Franța și finanțarea separatismului în Crimeea.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: europa, Iulian Chifu, oligarhi, razboi hibrid, rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: