• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 28º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 27º C
  Constanta 25º C
  Craiova 30º C
  Galati 29º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.8722 LEI
  1 USD = 4.1883 LEI
  1 GBP = 5.3309 LEI
  1 CHF = 4.5207 LEI
  1 HUF = 1.3324 LEI
  1 BGN = 2.4911 LEI
  1 JPY = 3.9731 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Chișinăul a cerut Misiunii OSCE să se implice în soluționarea problemei de la Varnița

04 Aprilie, 15:22

Cristina Lesnic, negociatorul-șef în procesul de reglementare a conflictului transnistrean a cerut, în cadrul unei întrevederi de lucru cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, implicarea activă a misiunii în soluționarea problemelor locuitorilor satului Varnița care au apărut urmare a unor decrete ale Tiraspol prin care satul a fost calificat drept teritoriu ce se află temporar în administrația Chișinăului.

osce

Lesnic a  vorbit despre rezultatele vizitei sale împreună cu reprezentantul special al Federației Ruse, Serghei Gubarev în satul Varnița, în data de 3 aprilie curent, și a evocat problemele care necesită să fie transpuse într-o abordare concretă de soluționare și implicare din partea tuturor actorilor interesați.

Chișinăul a solicitat șefului Misiunii OSCE co-participarea la soluționarea problemelor ce țin de populația din satul Varnița.

Totodată, Cristina Lesnic a reiterat mesajul de a continua discuțiile pe toate palierele de dialog, care s-ar materializa prin soluționarea dificultăților cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest context, oficialii au făcut un schimb de opinii pe subiecte care interesează Chișinăul și Tiraspolul în procesul de negocieri, fiind reiterată poziția constantă pe marginea subiectului ce ține de accesul mijloacelor de transport pe baza plăcuțelor de model neutru în trafic rutier internațional. Astfel, a fost subliniată poziția de principiu că aducerea în câmpul legal a locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului le oferă beneficii și siguranță.

Unul dintre aspecte puse în discuție a vizat libera circulație a persoanelor,  în special în perioada sărbătorilor de Paști, inclusiv pentru oficiali, care își au rudele și cei apropiați în regiunea transnistreană.

La fel, subiectul discuțiilor a vizat și accesul la informație, care interesează opinia publică, or cele care pot avea un impact ce ține de siguranța cetățenilor și/sau mediul înconjurător.

Vicepremierul pentru Reintegrare a solicitat abținerea de la acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului pentru a putea concentra eforturile pe tematici de substanță.

Amintim că în cadrul dialogului purtat dintre Cristina Lesnic și Serghei Gubarev, Vicepremierul a subliniat în repetate rânduri că Chișinăul condamnă acțiunile unilaterale ale Tiraspolului care creează dificultăți și impedimente pentru localnicii din satul Varnița, în special în ceea ce privește libera circulație a persoanelor și bunurilor, aplicarea unor taxe ilegale, dar și obligarea de a solicita certificate de la așa-numita administrație din Proteagailovca. Toate aceste ilegalități au survenit ca urmare a emiterii așa-numitelor „decrete” ale liderului de la Tiraspol în octombrie 2018 și ianuarie 2019.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: