• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

CEDO obligă R.Moldova să achite despăgubiri pensionarului care a lovit-o pe Buliga

04 Septembrie, 16:24

Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite 7680 de euro despăgubiri unui pensionar din Glodeni, care a fost internat forțat în Spitalul de Psihiatrie în urma unui incident din luna mai 2014. Atunci, acesta a lovit-o peste față pe Valentina Buliga, ex-ministră a muncii, în prezent deputat PDM, transmite Deschide.MD.

buliga

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, la 4 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a constatat că a fost încălcat articolul 5 alin. (1) al Convenției Europene pentru Drepturile Omului în privința pensionarului și a obligat Republica Moldova să-i achite reclamantului șase mii de euro pentru prejudiciul moral cauzat și 1680 de euro – costuri și cheltuieli.

Promo-LEX menționează Mihail Dogotari este un pensionar de 76 de ani. El a lovit-o peste față pe Valentina Buliga în luna mai 2014, atunci când ex-ministra a mers la o întâlnire cu locuitorii raionului Glodeni. Acesta, fiind nemulțumit de pensia mică, i-a adresat ministrei o întrebare privind metoda de calculare a pensiei sale. Valentina Buliga i-a răspuns că pensia sa a fost suficient de mare și a pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă reclamantul chiar înțelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, ultimul aplicându-i o lovitură peste fața.

După incident în privința pensionarului a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. La 2 iulie 2014, la solicitarea procurorului, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. La 18 septembrie 2014, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de 7 zile.

În februarie 2015, reclamantul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-a fost încălcat dreptul la libertate şi siguranţă prevăzut de articolul 5 CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția reclamantului în spitalul de psihiatrie a fost în contradicție cu prevederile art. 5 a Convenției și a dispus achitarea despăgubirilor în beneficiul reclamantului.

 

Citeste mai mult despre: cedo, Mihail Dogotari, psihiatrie, Valentina Buliga
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: