• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ce spune Alexandru Tănase despre validarea alegerilor de către Curtea Constituțională

06 Martie, 08:24

Ex-președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase consideră că este puțin probabil ca cetățenii Republicii Moldova să aibă parte de o surpriză și rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie să nu fie validate de Înalta Curte. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

tanase

Potrivit lui, depinde foarte mult de deciziile judiciare pe care le vor furniza concurenții electorali Curții Constituționale privind pretențiile că acest scrutin nu a avut loc conform legislației în vigoare. CC urmează să decidă în ce măsură încălcările prezentate au putut să influențeze rezultatul alegerilor. „După ce am auzit reacția observatorilor internaționali, puțin probabil să asistăm la o surpriză că acest scrutin să nu fie validat”, a declarat Alexandru Tănase.

Ex-judecătorul susține că rapoartele pregătite de partidele politice vizavi de alegeri au ca scop informarea opiniei publice. „Dar nu știu în ce măsură un asemenea raport ar fi un argument pentru o instanță de jurisdicție constituțională, deoarece, potrivit legii, Curtea Constituțională ține cont doar de acele hotărâri judiciare care sunt furnizate de instanțele de drept comun”, afirmă Alexandru Tănase.

În opinia lui, în timpul campaniei electorale, partidele politice trebuie să conteste imediat toate încălcările pe care le depistează. „Contestarea după închiderea urnelor sigur că nu mai are niciun impact”, declară fostul președinte al CC.

Și analistul Anatol Țăranu consideră că este puțin probabil că cetățenii Republicii Moldova vor asista la nevalidarea alegerilor parlamentare. Potrivit lui, în custodia judecătorilor au ajuns circa șase contestații și urmează să fie pronunțate sentințele. Anatol Țăranu spune că verdictul dat de observatorii internaționali privind scrutinul, de obicei, trag greu la cântar.

În opinia lui, ar putea să se întâmple ca în unele circumscripții ar putea să apară întrebări privind validarea rezultatului, dar în totalitate mandatele de deputat – puțin probabil.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: