• Bucuresti 19º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 19º C
  Craiova 21º C
  Galati 19º C
  Iasi 18º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.8731 LEI
  1 USD = 4.1224 LEI
  1 GBP = 5.3888 LEI
  1 CHF = 4.5473 LEI
  1 HUF = 1.3352 LEI
  1 BGN = 2.4916 LEI
  1 JPY = 3.9325 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ce spun Popescu și ministrul de externe lituanian despre votul pro-Rusia de la APCE dat de moldoveni

27 Iunie, 10:35

Ministrul de Externe Nicu Popescu spune că a vorbit cu mai mulți oficiali ucraineni după votul pro - Rusia dat din partea R. Moldova la APCE.

ministri de externe

În același timp ministrul nu oferă multe detalii despre discuții decât faptul că există o agendă bilaterală foarte încărcată. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius. Oficialul lituanian a ținut să precizeze, cu referire la votul de la APCE, că fiecare țară poate să își facă proprile alegeri.

Cei doi miniștri au fost întrebați de presă cum califică votul deputaților R. Moldova de la APCE?
„Avem relații foarte bune cu România și Ucraina. Cu Ucraina cooperăm pe reglementarea transnistreană și desigur noi recunoaștem integritatea teritorială a Ucrainei. Am discutat în aceste zile cu mai mulți oficiali ucraineini, inclusiv cu echipa președintelui Zelensky și în viitorul apropiat voi merge la Kiev. Ceea ce văd eu în discuțiile cu prietenii noștri de la Kiev este deschiderea pentru colaborarea bilaterală și că cele întâmplate la Strasbourg nu au afectat colaborarea noastră”, a răspuns Nicu Popescu.
În același timp ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevicius a declarat că: Poziția țării pe care o reprezintă este una fermă
„Considerăm că fiecare țară poate să își facă propriile alegeri. Ceea ce putem face noi, din exterior, este să susținem pentru ca procesul să aibă loc într-un mod pașnic. Știm că 20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Rusia, știm situația din Crimeea, dar fiecare țară are dreptul să-și facă propria alegere”, a menționat Linas Linkevicius.

De asemenea ministrul Popescu a adăugat că va discuta separat despre relațiile cu Ucraina în cadrul unui alt briefing: „Ceea ce pot spune – Crimeea este parte a Ucrainei. Zonele din est – fac parte din Ucraina. Recunoaștem integritatea a Ucrainei, cum ei au recunoscut integritatea noastră”.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase, care deține concomitent funcția de vicepremier și ministru de Interne. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: