• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Candu despre numirea lui Kozak: Este un mesaj al Kremlinului. Nu ne va fi ușor

19 Iulie, 11:44

Având în vedere „experiența neplăcută cu memoradumul Kozak”, pe Republica Moldova nu o așteaptă vremuri ușoare după numirea lui Dmitri Kozak de către Putin în  funcția de „responsabil pentru relațiile economice și comerciale” cu Chișinăul, a afirmat președintele legislativului, Andrian Candu într-o conferință de presă după ședința platformei de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a R. Moldova.

candu

Candu a spus că la ședința în cauză s-a discutat numirea la Moscova a persoanei care va fi responsabilă de relațiile cu R. Moldova din punct de vedere economic și de dezvoltare a comerțului lăsând să se întrevadă că acesta se va ocupa și de problematica transnistreană.

„Numirea lui Kozak de către Putin este un mesaj că Federația Rusă urmează să atragă atenție mai deosebită R. Moldova și regiunii. În decretul privind Kozak nu este stipulat elementul Transnistria așa cum a fost în cazul domnului Rogozin. Este un mesaj că urmează acțiuni politice legate de... sperăm că e un mesaj de îmbunătățire a relațiilor și restabilirea dialogului”, a spus Candu.

Șeful Parlamentului a mai menșionat că profilul persoanei Kozak este impunător și ca experiență și ca nivel profesional.

Nu va fi ușor luând în calcul experiența neplăcută cu acel memorandum Kozak. Nu există pe agenda R. Moldova elemente de federalizare”, afirmă speakerul.

„Probabil este o mână întinsă, iar noi trebuie să reacționăm reieșind și din principiile de demnitate, de respect reciproc și relații productive”, a mai spus președintele legislativului.

Andrian Candu a declarat că la discuțiile de astăzi privind numirea lui Kozak a participat „activ” și Vladimir Voronin.

„În sală au fost și persoane care au experiență personală în relația cu Kozak, mă refer la președintele Voronin, care a participat activ la discuțiile despre acest subiect”, a mai conchis Candu.

Amintim că săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a desemnat pe Dmitri Kozak în funcția de reprezentant special pentru dezvoltarea problemelor economice dintre Rusia și R.Moldova.

Un decret în acest sens a fost deja semnat și publicat pe site-ul oficial al Kremlinului. Textul decretului spune că Dmitrii Kozak va prelua împuternicirile lui Rogozin în ceea ce privește relațiile economice dintre Chișinău și Moscova.

Kozak a devenit cunoscut în Republica Moldova după elaborarea memorandumului omonim, în 2003. Documentul prevedea federalizarea Republicii Moldova prin oferirea unor împuterniciri sporite Tiraspolului şi Comratului în ceea ce priveşte politica externă a ţării.

Memorandumul a fost parafat în primă instanță de către președintele de atunci Vladimir Voronin și de liderul separatist de la Tiraspol din acea vreme, Igor Smirnov.

Ulterior, Voronin s-a răzgândit și a nu a mai dorit să semneze documentul, fapt care l-a supărat pe Vladimir Putin, pe punctul să decoleze spre Chișinău.

Analiștii și experții în securitate din R. Moldova susțin că desemnarea lui Kozak în funcția respectivă este un semnal foarte rău pentru R. Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: