• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Candu, despre limba română în Constituție: Nu anul acesta!

13 Iunie, 08:45

„Nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context”, a răspuns președintele Parlamentului Andrian Candu atunci când a fost întrebat de moderatorul emisiunii „Important” când va fi modificată limba oficială în Consti#mce_temp_url#tuția.

candu

„E chestie în contextul actual când avem o parte a societății care consideră că limba noastră este limba moldovenească. Cum să ne luptăm noi cu această parte schimbând Constituția”, s-a întrebat Candu retoric.

În schimb, Candu a spus că anul acesta trebuie să fie inclusă sintagma de „integrare europeană” în Constituție.

„O dată ce apare în Constituție respectiva prevedere, toate instituțiile statului vor trebui să respecte acordul de asociere și toată ziua să facă tot posibilul pentru a ne apropia de UE”, a declarat Candu.

Vom aminti că CCM a dat aviz pozitiv proiectului semnat de liberal-democraţi. Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

În decembrie, 2017 Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română" ca limbă de stat în Legea Supremă.

Anterior, atât liderul PD Vlad Plahotniuc cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu au declarat că în PDM sunt păreri diferite pe marginea acestui subiect, însă conducerea formațiunii poartă discuții cu toți deputații pentru a-i convinge să voteze acest proiect.

Sursa: deschide.md
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: