• Bucuresti 2º C
  Baia Mare 3º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca 2º C
  Constanta 4º C
  Craiova 5º C
  Galati 3º C
  Iasi 2º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 4º C
 • 1 EUR = 4.6528 LEI
  1 USD = 4.0873 LEI
  1 GBP = 5.1549 LEI
  1 CHF = 4.1373 LEI
  1 HUF = 1.4387 LEI
  1 BGN = 2.3790 LEI
  1 JPY = 3.6126 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Candu, despre limba română în Constituție: Nu anul acesta!

13 Iunie, 08:45

„Nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context”, a răspuns președintele Parlamentului Andrian Candu atunci când a fost întrebat de moderatorul emisiunii „Important” când va fi modificată limba oficială în Consti#mce_temp_url#tuția.

candu

„E chestie în contextul actual când avem o parte a societății care consideră că limba noastră este limba moldovenească. Cum să ne luptăm noi cu această parte schimbând Constituția”, s-a întrebat Candu retoric.

În schimb, Candu a spus că anul acesta trebuie să fie inclusă sintagma de „integrare europeană” în Constituție.

„O dată ce apare în Constituție respectiva prevedere, toate instituțiile statului vor trebui să respecte acordul de asociere și toată ziua să facă tot posibilul pentru a ne apropia de UE”, a declarat Candu.

Vom aminti că CCM a dat aviz pozitiv proiectului semnat de liberal-democraţi. Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

În decembrie, 2017 Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română" ca limbă de stat în Legea Supremă.

Anterior, atât liderul PD Vlad Plahotniuc cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu au declarat că în PDM sunt păreri diferite pe marginea acestui subiect, însă conducerea formațiunii poartă discuții cu toți deputații pentru a-i convinge să voteze acest proiect.

Sursa: deschide.md
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: