• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 20º C
  Craiova 24º C
  Galati 23º C
  Iasi 25º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.6667 LEI
  1 USD = 4.0359 LEI
  1 GBP = 5.3037 LEI
  1 CHF = 4.0684 LEI
  1 HUF = 1.4477 LEI
  1 BGN = 2.3860 LEI
  1 JPY = 3.5967 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Candu, despre limba română în Constituție: Nu anul acesta!

13 Iunie, 08:45

„Nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context”, a răspuns președintele Parlamentului Andrian Candu atunci când a fost întrebat de moderatorul emisiunii „Important” când va fi modificată limba oficială în Consti#mce_temp_url#tuția.

candu

„E chestie în contextul actual când avem o parte a societății care consideră că limba noastră este limba moldovenească. Cum să ne luptăm noi cu această parte schimbând Constituția”, s-a întrebat Candu retoric.

În schimb, Candu a spus că anul acesta trebuie să fie inclusă sintagma de „integrare europeană” în Constituție.

„O dată ce apare în Constituție respectiva prevedere, toate instituțiile statului vor trebui să respecte acordul de asociere și toată ziua să facă tot posibilul pentru a ne apropia de UE”, a declarat Candu.

Vom aminti că CCM a dat aviz pozitiv proiectului semnat de liberal-democraţi. Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

În decembrie, 2017 Guvernul de la Chişinău a dat aviz pozitiv iniţiativei legislative de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin care se urmăreşte înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română" ca limbă de stat în Legea Supremă.

Anterior, atât liderul PD Vlad Plahotniuc cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu au declarat că în PDM sunt păreri diferite pe marginea acestui subiect, însă conducerea formațiunii poartă discuții cu toți deputații pentru a-i convinge să voteze acest proiect.

Sursa: deschide.md
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: