În cadrul unui eveniment public, organziat de membrii blocului ACUM, toți candidații blocului electoral au semnat declarația citită de copreședinții Maia Sandu și Andrei Năstase.

„Mă angajaez în fața poporului Republicii Moldova să nu particip la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Partidul Nostru și alte formațiuni prooligarhice și antieuropene în caz dacă acestea intră în Parlament. Sunt profund conștient de faptul că mandatul pe care îl voi obține de la alegătorii Blocului electoral ACUM presupune refuzul de a intra în orice fel de alianță cu grupările Plahotniuc, Dodon, Șor. Îmi asum ca toate deciziile pe care le voi lua să fie în intereseul național și în conformitate cu angajamentele politice ale formațiunii pe listele căreia am fost ales. Mă oblig ca în caz de încălcare a acestui angajament să îmi depun mandatul de deputat”, se menționează în declarația semnată de candidații blocului electoral.

Amintim că atât vicepreședintele Partidului Democrat (PD), spicherul Andrian Candu, cât și alți lideri democrați au venit anterior cu mesaje care spun că reprezentanții partidelor proeuropene trebuie „să lase emoțiile la o parte” și să se așeze la masa negocierilor în vederea formării unei coaliții după alegerile parlamentare din 24 februarie curent. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci fruntașii PD nu exclud varianta unui Guvern minoritar, cum s-a întâmplat în anul 2015.