• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9250 LEI
  1 USD = 4.1340 LEI
  1 GBP = 5.7441 LEI
  1 CHF = 4.4992 LEI
  1 HUF = 1.3889 LEI
  1 BGN = 2.5181 LEI
  1 JPY = 3.7521 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Blocul electoral „ACUM” și-a lansat angajamentul în domeniul educației

12 Februarie, 15:11

Blocul Electoral ACUM DA PAS a prezentat pe 12 februarie angajamentul pentru educație – majorarea finanțării școlilor și grădinițelor, precum și a salariilor din învățământ, astfel încât părinții să nu fie obligați să plătească suplimentar.

ACUM

Potrivit unui comunicat al blocului electoral „ACUM” acesta este un angajament prioritar prezentat de ACUM în această campanie electorală, alături de cele din justiție, sănătate și externe. Toate cele 5 angajamente-cheie au fost anunțate încă în noiembrie 2018.

Pentru a îndeplini angajamentul, blocul ACUM își propune să crească treptat bugetul pentru educație și va aproba un pachet standard de servicii educaționale care ar trebui să le presteze fiecare instituție de învățământ.

În cadrul evenimentului, Blocul ACUM și-a anunțat și viziunea în toate sectoarele educației.

„Datoria noastră este să avem o școală care să ajute copiii să devină adulți responsabili, apți să-și creeze propria bunăstare și să muncească pentru bunăstarea comunității din care fac parte. Școala pe care o visăm noi educă copiii fără a-i uniformiza, le deschide căi spre a-și desăvârși propriul potențial și le deschide drumul către lumea inovației mondiale”, a declarat Maia Sandu.

”Vom implementa seturi de măsuri imediate pentru fiecare nivel de învățământ, așa încât, echilibrat, să asigurăm continuitate și durabilitate educației viitoarelor generații. Cei care își doresc cu adevărat ca Moldova să contribuie, la făurirea istoriei Estului Europei moderne și civilizate, trebuie să acorde sistemului de învățământ atenția cuvenită”, a declarat Andrei Năstase.

În domeniul dezvoltării învățământului preșcolar, Blocul ACUM va crește investițiile capitale, va asigura locuri în grădiniță pentru toți copiii și va aloca mai multe fonduri pentru creșterea salariilor angajaților în grădinițe, în special ale educatorilor. Vom pune accent pe educația timpurie a copiilor, întrucât intervențiile educaționale în perioada 0-5 ani sunt cruciale pentru dezvoltarea acestora.

Blocul ACUM va fi cel mai mare aliat al profesorilor și cadrelor didactice, de a căror pregătire depinde în mod direct progresatul statului. Blocul ACUM va asigura o majorare reală a salariilor de bază ale profesorilor și ale tuturor angajaților învățământ. De asemenea, Blocul ACUM va pune în aplicare un Program național pentru dezvoltarea resurselor umane în educație, prin care vom identifica și atrage în sistem tinerii cu vocație pedagogică, și va întreprinde măsuri pentru a „elibera” profesorii de timpul excesiv pierdut pentru pregătirea  documentelor, astfel ca aceștia să aibă mai mult timp pentru a-și perfecționa abilitățile de predare și a-și concentra mai mult atenția pe elevi și procesul de învățare.

Blocul ACUM vine și cu un apel către angajații în educație, profesori și elevi – să aibă curaj să promoveze valorile democrației și statului de drept, să meargă la vot și să voteze pentru schimbare. Nimeni nu-i poate obliga să voteze altfel decât conștiința! Blocul ACUM își asumă să asigure libertatea profesorilor – nu vom permite să fie exercitate presiuni politice asupra profesorilor și directorilor.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: