• Bucuresti 26º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 22º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 25º C
  Iasi 24º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.8423 LEI
  1 USD = 4.2788 LEI
  1 GBP = 5.3932 LEI
  1 CHF = 4.5427 LEI
  1 HUF = 1.3687 LEI
  1 BGN = 2.4758 LEI
  1 JPY = 3.9963 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Blocul ACUM vrea să fie anulată legea care permite deschiderea benzinăriilor în zonele duty free

08 Mai, 08:53

În aceste zile blocul ACUM va înregistra o inițiativă legislativă prin care să anuleze legea cu privire la deschiderea benzinăriilor în zonele duty free. Declarația a fost făcută de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, deputată din partea blocului ACUM în Parlament, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Maia Sandu

Potrivit ei, această lege a fost votată de deputații Partidului Democrat în Parlament și a fost promulgată de președintele Igor Dodon. Maia Sandu consideră că această lege „a fost strict făcută pentru a promova afacerile lui Ilan Șor”.

„Această lege este neconstituțională și comportă costuri enorme pentru bugetul de stat. „De exemplu, dacă se deschid zece benzinării în aceste zone duty free, noi am calculat că aproximativ 100 de milioane de lei pierde bugetul”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, lidera PAS invită societatea civilă să discute proiectul de lege prin care blocul ACUM vrea să anuleze legea cetățeniei contra investiții, care „este o altă lege votată și promulgată în vederea protejării și promovării schemelor de corupție”. „E o inițiativă care vine să reducă îngrijorările Uniunii Europene pentru că au fost exprimate îngrijorări în mai multe rapoarte că această lege a cetățeniei ar putea să aducă prejudicii regimului liberalizat de vize cu UE”, a menționat politiciana.

Totodată, lidera PAS spune că blocul ACUM pledează în continuare pentru revenirea la sistemul proporțional de vot pentru că, în opinia ei, doar așa s-ar putea asigura un scrutin anticipat cât de cât echilibrat, dacă acesta va avea loc.

Amintim că în 2018 benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanțe dubioase. Amendamentul care a facilitat modificarea legislatiei a fost propus de un deputat „neafiliat”, fiind votat in lipsa unei expertize anticoruptie, în lipsa dezbaterilor in plenul Parlamentului si in lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului.

Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: