Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Igor Munteanu, candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie, scrie că planurile lui Dodon de federalizare a R. Moldova sunt de inspirație rusească.

Un plan de inspirație rusească, de federalizare a RM, care contrazice Constituția RM și care invocă ”egalitatea a 2 state” într-un document ce urmărește transnistrizarea RM”, scrie Igor Munteanu.

Acesta consideră că Dodon trădează interesele naționale ale R. Moldova, iar federalizarea ar însemna, de fapt, distrugerea statului R. Moldova.

„Poziția fermă a Blocului elctoral ACUM e că Dodon trădează prin acest plan interesele naționale ale RM, oferind regimului secesionist o ”recunoaștere promisă de Moscova, cu mâînile actualei guvernări bicefale”. Federalizarea înseamnă distrugerea statului RM și crearea pe ruinile lui a unui protectorat de tip bosniac, separat pe cantoane cu forțe militare străine”, precizează Igor Munteanu în postare.

În opinia candidatului ACUM, documentul prezentat de Dodon la Munchen are mai multe prevederi anticonstituționale, ar putea oferi regimului separatist de la Tiraspol cale liberă spre recunoașterea internațională, eludează prezența forțelor ruse de ocupație străine și conține noțiuni aberante din perioada sovietică, cum ar fi existența mai multor națiuni, limba moldovenească în grafie cirilică, atentând la unitatea națională.

Cerem acestui guvern să comunice ce a făcut pentru a preveni apariția acestui plan, iar dacă nu a făcut acest lucru - de ce a tolerat prezentarea unui plan anti-constituțional din partea unei autorități de stat a RM.”, scrie Igor Munteanu în finalul postării.