• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Barbu: Un vâlcean a descoperit 50 de kg de monede otomane de argint din secolul al XV-lea

04 Septembrie, 15:10

monede_dacice_tip_koson2_88326200

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, l-a anunțat pe premierul Victor Ponta, în ședința de guvern de miercuri că în județul Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede otomane de argint de la începutul secolului al XV-lea şi că a anunţat autorităţile. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României.

”Vreau însă să vă spun că ieri s-a întâmplat un lucru pentru care sunt foarte bucuros. În Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat autorităţile culturale şi suntem pe recuperarea acestui tezaur”, a afirmat ministrul Daniel Barbu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus în glumă că speră ca monedele să nu îi fie cerute înapoi atunci când va merge în vizită oficială la Ankara. 

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a anunţat totodată că este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emiși în prima jumătate a secolului al XV-lea.

”Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea și cântărește 54,7 kg. Persoana care a făcut descoperirea a anunțat luni dimineața (2 septembrie) Muzeul Național de Istorie a României, care s-a sesizat și a trimis o echipă de specialiști pentru a cerceta contextul descoperirii și pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică. 

Citeste mai mult despre: argint, Barbu, Ponta, tezaur, Valcea
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: