• Bucuresti 34º C
  Baia Mare 31º C
  Brasov 31º C
  Cluj-Napoca 32º C
  Constanta 30º C
  Craiova 34º C
  Galati 34º C
  Iasi 34º C
  Suceava 30º C
  Timisoara 34º C
 • 1 EUR = 4.7199 LEI
  1 USD = 4.1541 LEI
  1 GBP = 5.2701 LEI
  1 CHF = 4.2531 LEI
  1 HUF = 1.4593 LEI
  1 BGN = 2.4133 LEI
  1 JPY = 3.8580 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

ANALIZĂ. PSD, aproape de masa critică de mandate pentru a putea guverna fără PNL

19 Octombrie, 09:30

plen_CD1 daniel_fenechiu_sr mircea_toader_sr ioan_ghise_sr dolineaschi plen_Senat1

PSD va ajunge, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, să revendice guvernarea dispensându-se de PNL şi să desemneze un candidat prezidenţial propriu. Acest scenariu are aproape valoarea unei certitudini pentru mulţi dintre reprezentanţii Opoziţiei parlamentare. Şi PNL se pregăteşte pentru un astfel de moment dar nu se grăbeşte să divulge planul B, poate şi pentru faptul că un astfel de plan nu există iar liberalii au şanse aproape nule de a întoarce lucrurile în favoarea lor dacă USL se destramă. În schimb, PSD are de ales.

 

Dacă dăm la o parte varianta refacerii unei guvernări cu PDL, care în 2009 a ţinut România pe loc timp de trei trimestre, opţiunile PSD sunt următoarele: cooptarea UDMR, care s-a dovedit un aliat fidel al guvernărilor, indiferent dacă sunt de stânga sau de dreapta sau ofertarea, în continuare, a potenţialilor dezertori din PP-DD sau chiar din PDL în condiţiile menţinerii PC ca partener.

Prima variantă e neconvenabilă într-un an electoral precum 2014 întrucât maghiarii, deşi parteneri loiali, cunoscuţi pentru faptul că respectă înţelegerile, au pe agendă autonomia pe criterii etnice. A doua variantă este cea pe care lucrează PSD în prezent iar calculul hârtiei o dovedeşte.

Vocile Opoziţiei. PP-DD spune că PSD face majoritate cu aproape oricine dacă-şi încordează muşchii. PDL nu vrea să se rupă USL.

Liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, crede că fenomenul migraţionist din Parlament are loc pentru ca PSD să îşi facă o nouă majoritate.

„Este foarte greu să ştiu ce este în capul lui Ponta sau al lui Dragnea. Din punctul meu de vedere, ei au deja în momentul de faţă o majoritate care nu ştiu însă dacă le satisface în totalitate dorinţele. Nu ştiu dacă îşi doresc ca din această majoritate să facă parte şi UDMR-ul, în raport de pretenţiile clasice ale UDMR legate de drepturile minorităţii maghiare. Şi nu ştiu dacă în an pre-electoral şi în an electoral PSD îşi poate permite să facă o alianţă cu UDMR-ul, în contextul în care UDMR insistă pe drepturile minorităţii maghiare. Deci, asta este singura necunoscută (…)”, a declarat Fenechiu pentru agenţia r/News.

În opinia deputatului PP-DD, „PSD poate face majorităţi cu aproape oricine”

"Nu mă îndoiesc că, dacă îşi încordează muşchii, o să obţină (PSD, n.r.) un senator, fie de la PDL, fie de la noi. PSD poate face alianţe şi cu PDL, au majoritate clară şi în Cameră şi în Senat, poate rămâne la actuala majoritate sau poate face o nouă majoritate cu PC, UDMR şi minorităţi", a adăugat el.

Fenechiu subliniază că o alianţă a unui partid de stânga cu liberalii nu poate fi decât temporară, cu atât mai mult cu cât ea s-a anunţat din start drept o construcţie anti-Băsescu, factorul coagulant fiind măsurile nepopulare din mandatul guvernelor conduse de Emil Boc. Momentul destrămării USL se apropie pe măsură ce europarlamentarele se apropie, crede parlamentarul PP-DD.

“Nu cred că PSD şi Victor Ponta îşi vor putea permite să aibă la Cotroceni un preşedinte liberal, având în vedere precedentele în ceea ce priveşte puterile preşedintelui. Deci, sincer, eu nu cred că PSD şi Victor Ponta ar fi de acord cu un preşedinte în persoana lui Crin Antonescu pe actualele atribuţii ale preşedintelui, motiv pentru care ceea ce urmează este cât se poate de previzibil: USL se va sparge. Nu ştiu când se va sparge, se poate sparge săptămâna viitoare, peste o lună sau peste cinci dar, de spart, se va sparge cu siguranţă. Eu cred că până la alegerile europarlamentare nu va mai exista USL şi va urma o perioadă în care Victor Ponta va guverna cu o majoritate cât să îşi menţină puterea guvernamentală, iar pe dreapta se vor produce nişte fenomene. Nu ştiu dacă se va coagula dreapta în jurul PNL-ului sau în jurul PDL-ului sau în jurul Mişcării Populare, dar sunt convins că pe dreapta se vor întâmpla foarte multe lucruri”, a opinat Daniel Fenechiu.

Şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, consideră că “aritmetic” PSD îşi poate forma în prezent o nouă majoritate în faţa PNL-ului.

„Atâta timp cât au luat o serie de parlamentari când ei aveau deja majoritate, substratul nu poate să fie decât intenţia de a crea o altă majoritate sau, eventual, de impunere în, cadrul alianţei (USL, n.r.) a majorităţii PSD”, a declarat Toader pentru agenţia r/News.

Şi el apreciază că lucurile se vor precipita pe măsură ce se apropie primul moment importat, din punct de vedere electoral, al lui 2014.

“Noi practic nu dorim (să se rupă USL, n.r.), treaba lor, este problema lor dacă se rup sau nu. Dar în primul rând să guverneze, nu să se ocupe de majorităţi (...) Sigur că vom avea europarlamentarele, care îi vor diferenţia vrând-nevrând, politic (...) şi faptul că PSD, prin atragerea de parlamentari şi majoritatea bănuită, va putea să treacă orice lege şi fără PNL. Şi, în situaţia asta, îşi impune punctul de vedere”, a concluzionat Toader.

Vocile USL. Ghişe (PNL): În politică, aliații de azi sunt adversarii de mâine. Dolineaschi (PSD), despre racolări: judeţele decid!

Senatorul PNL Ioan Ghişe, cunoscut pentru poziţia sa virulentă anti-Băsescu, ca şi pentru excentricităţile unor gesturi politice, aminteşte că existenţa USL este condiţionată de candidatul comun la prezidenţiale.

„Dacă PSD-ul va dori să renunțe la USL și își va desemna candidat propriu la președinție (...) atunci ar fi posibil”, a explicat Ghișe contextul în care s-ar forma o eventuală nouă majoritate în Parlament.

Întrebat dacă PNL ar avea un „plan B” pentru situația în care PSD-ul ar rupe alianța și ar forma o nouă majoritate, senatorul a lăsat să se înțeleagă că liberalii nu exclud nicio variantă, chiar dacă despre astfel de planuri de rezervă „nu se poate spune nici că sunt, nici că nu sunt”.

„Partidul gândește... În politică, aliații de azi sunt adversarii de mâine și adversarii de ieri sunt, posibil, aliați poimâine. E greu să facem o predicție ce va face anul viitor PSD-ul. Oricum, ei și-au luat foarte mulți de la PP-DD și probabil că vor mai lua”, a spus el.

Totuşi, senatorul liberal avertizează că o nouă majoritate nu ar mai avea anvergura celei din prezent, care domină 70% din forul legislativ.

„O majoritate fragilă se poate oricând spulbera, pentru că evoluțiile economice și sociale fac să se schimbe opțiunile parlamentarilor. Dovada este faptul că PDL-ul s-a spart singur în 2012 din cauza spaimei că la alegerile locale vor pierde prea mult”, a declarat Ghișe reporterului r/News.

Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a evitat să răspundă direct la întrebarea legată de eventuale noi racolări ale parlamentarilor din Opoziție de către PSD. El a recunoscut însă că se poartă astfel de discuții la nivelul filialelor județene.

„În plenul Parlamentului, acolo se vede ce parlamentari mai trec alături de noi sau nu. O să mai existe discuții, dar la nivelul județelor, pentru că judeţele hotărăsc acest lucru, dacă au sau nu discuții cu anumiți parlamentari”, a menţionat Dolineaschi pentru agenţia r/News.

Scretarul general al PSD a exclus varianta ca PSD să încalce înţelegerea de la vârful USL şi să desemneze un candidat propriu la prezidenţiale.

Calculul hârtiei. UDMR, necesar la Senat, aproape dispensabil la Cameră

La Camera Deputaţilor, PSD contează pe 167 de mandate. Ultimul sosit în tabăra social-democraţilor este Miron Smarandache (ex PP-DD) care apare încă pe site-ul Camerei ca făcând parte din grupul fostului său partid. Într-o situaţie similară este şi Ion Şcheau, fost lider al deputaţilor neafiliaţi, "transferat" şi el la PSD fără ca pe site-ul Camerei să fie consemnată modificarea. Minorităţile naţionale, prin tradiţie alături de Guvern, au 18 deputaţi. PC şi UDMR au tot câte 18 deputaţi. Majoritatea absolută la Cameră presupune, în acest moment, 204 deputaţi, întrucât sunt ocupate 407 mandate.

În rezumat: PSD alături de PC şi minorităţile naţionale (167 + 2 x 18 = 203) poate genera o nouă majoritate, la limită, dacă mai racolează un deputat, probabil de la PP-DD (grup de 27 de deputaţi), bazinul de dezertori cel mai ofertant. Dacă luăm însă în calcul şi UDMR (18 deputaţi) rezultă că această ipotetică nouă majoritate are cu 17 parlamentari peste pragul absolut la Cameră.

Aceste rezultate matematice nu ţin cont de restul deputaţilor neafiliaţi, 5 dintre aceştia fiind foşti membri PP-DD.

Probabil, în viitor PSD va actiona pentru a-şi mări grupul de deputaţi astfel încât să astfel să minimizeze dependenţa de PC şi chiar să poată să renunţe la cooptarea UDMR într-o nouă formulă de susţinere a Guvernului.

În Senat lucrurile sunt mai complicate. PSD are 58 de senatori, UNPR (aliatul PSD în Alianţa de Centru-Stânga, ACS) are 5 iar PC, 7 senatori. Mai există grupul „independenţilor”, de 10 senatori, dintre care 6 sunt afiliaţi PSD. Este vorba despre Florinel Butnaru, Leonard Cadăr, Marius Coste, Iulian Cristache, Dan-Aurel Ioniţă şi Nicolae Marin. Alţi doi senatori din acest grup, Cristian Mihai şi Tudor Barbu, sunt afiliaţi conservatorilor.

Rezultă, aritmetic, că 58 (+6) mandate controlate de PSD + 7 (+2) mandate PC + 5 mandate UNPR egal 78 de mandate.

Majoritatea absolută în Senat presupune controlul a 88 de mandate întrucât sunt 174 de senatori.

UDMR dispune în Senat de 8 parlamentari, PP-DD de 14, iar PDL, de 21.

Rezultă că o viitoare majoritate care să excludă PNL are nevoie, în această cameră parlamentară, cel puţin de voturile UDMR plus voturile a încă doi senatori racolaţi eventual de la PP-DD sau PDL.

În prezent, prin politica de racolări, PSD a ajuns să domine net PNL în cadrul USL din punct de vedere al numărului de mandate parlamentare.

Astfel, PSD cu 167 de deputaţi, se află într-un raport de 1,7 la 1 cu PNL (100 de deputaţi). Situaţia este mai echilibrată la Senat unde mandatele sub controlul PSD (64) se află în raport de 1,3 la 1 faţă de ale liberalilor (50 de senatori).

Reporteri: Mădălina Petre, Andreea Dumitrescu

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: