• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Analiști: „Documentul” lui Dodon privind asigurarea securității, o opinie bună numai pentru ziar

20 Iulie, 08:15

Igor Dodon se teme că ar putea supăra Moscova pentru că Parlamentul a aprobat Strategia de securitate națională trimisă de el în Parlament și de aceea a publicat ulterior un așa-numit document care conține viziunea lui despre asigurarea securității, încercând astfel să se disculpe în fața lui Putin, afirmă editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru într-un dialog cu DESCHIDE.MD.

analisti

Pe de altă parte, expertul în securitate Oazu Nantoi consideră că Strategia de securitate națională și „documentul” prezentat de Dodon, reprezintă un „spectacol ieftin”.

Negru susține că din Strategia securității naționale reiese că pricipala amenințare sunt trupele ruse, iar faptul că Dodon a trimis în Parlament documentul cu aceste prevederi l-ar putea face „nefavorabil” în fața Kremlinului.

„Am văzut ce a publicat domnul Dodon, dar să nu uităm că el a trimis strategia la Parlament. Adică aprobă o strategie, o transmite la Parlament, după care își expune punctul de vedere care e altul decât cel din Strategia de securitate națională. El zice că Guvernul a ținut cont de părerile lui, dar a venit cu o altă viziune. Mie mi se pare că el se teme să pară nefavorabil în fața Moscovei, deoarece, în această strategie, se vorbește despre principala amenințare la adresa securității și anume trupele ruse din Transnistria”, spune Negru.

Editorialistul este convins că ceea ce a prezentat Dodon nu este un document și are de fapt rolul să scoată în evidență că Rusia trebuie să asigure securitate și integritatea teritorială a R. Moldova.

„Ceea ce a prezentat Dodon nu este nici pe departe un document, nici măcar ca limbaj. E o opinie, un articol care ar putea fi publicat într-un ziar undeva, dar e o încercare a se disculpa în fața Moscovei, deoarece această Strategie va supăra mult Moscova. Dar în postarea sa, Dodon lasă să se întrevadă că Rusia trebuie să fie garantul integrității noastre teritoriale și trebuie să reacționeze la amenințările care vin nu știu de unde”, declară Nicolae Negru adăugând că „documentul” lui Dodon nu are absolut nicio valoare juridică.

Acesta a ținut să menționeze că dacă socialiștii ar obține majoritate parlamentară după alegerile din toamnă, Dodon o să anuleze Strategia aprobată astăzi.

Oazu Nantoi susține că toate declarațiile lui Dodon și ale guvernării despre securitate nu sunt sincere.

„Acesta e un spectacol. Care securitate națională când din țara aceasta fug cei mai buni? Ce fel de securitate? Pentru alegătorii lui Dodon? Pentru Irina Vlah? Securitatea hoților. În rest, aceasta-i un circ de cinci bănuți în care se mimează existența Parlamentului care, chipurile, reprezintă poporul”, ne-a spus Nantoi.

Potrivit lui, Dodon și Plahotniuc intenționat abordează intens aceste subiecte pentru a atrage atenția publică de la alte probleme.

„Imaginați-vă un pian și patru persoane care, în patru mâini, interpretează piese diferite. Plahotniuc și Dodon. Unul cântă că el luptă cu tancurile lui Putin, iar altul cântă că îl iubește pe Putin. Aceasta-i toată povestea. Aceste documente nu răspund la întrebarea: cine a furat miliardul și cine trebuie să-l întoarcă înapoi”, a adăugat analistul.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: