• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Analiști. Ce se ascunde în spatele invitației PSRM-ului pentru ACUM la negocieri

12 Martie, 08:14

Invitația PSRM-ului adresată Blocului ACUM ar fi încercarea de a realiza un joc al Moscovei, care își dorește o alianță anti-PD la Chișinău, crede analistul politic Nicolae Negru. În contradictoriu, comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că invitația PSRM este făcută de ochii lumii și că, de fapt, ar fi existat deja o înțelegere ascunsă între PSRM și PD privind o viitoare alianță.

alegeri parlamentare

Comentatorul politic Ion Tăbârță consideră că invitația PSRM pentru Blocul ACUM este o mișcare tactică în ajun de negocieri cu Partidul Democrat, cu care, posibil, au deja anumite înțelegeri. Această mișcare este făcută pentru opinia publică, cu scopul de a pregăti coaliția cu Partidul Democrat.

„Mai curând este o mișcare tactică a PSRM-ului, pentru că ei știu foarte bine poziția Blocului ACUM. Este o mișcare tactică pentru a pregăti o coaliție a PSRM cu PD, este o mișcare tactică pentru opinia publică. Partidul Socialiștilor este acuzat că ar avea anumite înțelegei cu Partidul Democrat și de fapt nu s-ar lupta cu regimul oligarhic din Republica Moldova, ci doar ar mima această luptă. Această invitație este către Blocul ACUM este o mișcare de a arăta societății că de fapt ei vor să luptă cu oligarhia, am invitat ACUM, că sunt opoziție, vor să schimbe actuala guvernare. În proporție de 99% ei vor primi refuz. Dar vor veni în fața societății că sunt nevoiți să facă alianță cu PD pentru stabilitate”, a spus Tăbârță.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că invitația PSRM-ului pentru Blocul ACUM este făcută la îndemnul Moscovei, care își dorește schimbarea puterii în Republica Moldova. Sub pretextul luptei cu oligarhia, Maia Sandu și Andrei Năstase vor fi folosiți pe post de idioți utili în interesul Moscovei, dacă ei vor accepta o asemenea alianță.

„Era de așteptat că PSRM se va adresa Blocului ACUM, fiindcă această insinuare s-a observat imediat după venirea lui Igor Dodon de la Moscova. Înainte de plecarea la Moscova,el vorbea despre o posibilă alianță între PSRM și PD. El îi vedea pe toți într-o alianță, un guvern de înțelegere națională. După ce a venit de la Moscova, el a recomandat socialiștilor să negocieze cu ACUM, pentru că au în scop comun - să schimbe actuala guvernare”, a spus Negru.

Potrivit lui Nicolae Negru, atunci când vorbim despre apelul PSRM către Blocul ACUM, trebuie să pornim de la dorința lui Putin de a schimba puterea în Republica Moldova.

„Înlăturarea PD-ului de la guvernare este o dorință a Moscovei. Dinspre Washington și București vin semnale privind necesitatea formării unui guvern pro-european, a formării cât mai rapide a unui guvern pro-european. De la Moscova vin semnale privind necesitatea schimbării puterii de la Chișinău. Rușii speră la o resetare a politicii externe și interne a Republicii Moldova. Moscova și-a manifestat nemulțumirea față de politica de românizare care s-ar desfășura acum în Republica Moldova”, a spus Negru.

Potrivit analistului, Moscova nu este mulțumită de PD pentru că acest partid nu recunoaște anexarea Crimeii și pentru că a cerut de pe tribuna ONU retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova și de faptul că, după cum s-a exprimat Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate a Rusiei, PD-ul ar duce o politică de românizare a Republicii Moldova.

„Blocul ACUM n-ar merge pe un scenariu antieuropean, ci pe cel al luptei cu oligarhia. Moscova îi poate folosi pe post de „idioți utili”.

Totodată, pe Nicolae Negru l-a mirat răspunsul celor de la ACUM. „Ei ziceau că nu fac alianță nici cu PD nici cu PSRM. Astăzi, când a venit invitația, au spus că au luat act și că examinează. Speranțele Moscovei s-ar putea să nu fie deșarte. Dar, până la urmă, o să trebuiască să facă jocul Moscovei”, a punctat Negru.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: