• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9262 LEI
  1 USD = 4.0800 LEI
  1 GBP = 5.6770 LEI
  1 CHF = 4.4941 LEI
  1 HUF = 1.3738 LEI
  1 BGN = 2.5187 LEI
  1 JPY = 3.7392 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ambasadorul Daniel Ioniță: „În acest an, comemorăm 80 de ani de la odiosul Pact Ribbentrop-Molotov”

02 Aprilie, 08:17

O colecție de cărți istorice consacrate Marii Uniri, intitulată „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI”, coordonată de prof. univ. dr. Ioan Scurtu, a fost lansată săptămâna trecută la Chișinău.

Daniel Ionita

Cele 100 de titluri (160 de volume), selectate și incluse în această colecție, au fost publicate în diferite perioade atât în România, cât și în Republica Moldova și oferă o imagine concretă asupra istoriografiei românești din sec. XX și începutul sec. XXI cu referire la Marea Unire din 1918.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul de Istorie din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu participarea Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În cuvântul de salut, Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat coincidența fericită a lansării colecției cu momentul aniversării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România și a transmis felicitări autorilor, salutând prezența la eveniment a multor tineri interesați să cunoască adevărul istoric. 

Potrivit diplomatului român, această colecție este importantă pentru a înțelege exact „nu doar cine suntem, dar încotro ne îndreptăm cu toții”. Cele 100 de titluri trebuie privite ca un fel de „cărămizi într-un zid al cunoașterii”, unul solid, „un fundament care să ne permită să construim casa noastră comună europeană”.

„Anul acesta este un an plin de simbolism și semnificații profunde: România exercită în primul semestru Președinția Consiliului Uniunii Europene, în același timp aniversăm 70 de ani de la crearea Consiliului Europei (5 mai 1949) și a NATO (4 aprilie 1949), organizații din care România face parte. Totodată, comemorăm 80 de ani de la odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, ale cărui consecințe, din păcate, mai sunt prezente și astăzi”, a precizat Ambasadorul Daniel Ioniță.

Aurel Ștefanache, poet, director, Editura „Tipo Moldova” din Iași și istoricii Ion Negrei, Gheorghe Negru și Iurie Colesnic au mulțumit pentru această „sărbătoare a spiritului românesc”, acest „maraton al adevărului științific, care ne fac mai puternici, mai încrezători” și au îndemnat tinerii să citească aceste cărți pentru a cunoaște adevărul istoric al neamului nostru.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: