• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9212 LEI
  1 USD = 4.1382 LEI
  1 GBP = 5.6712 LEI
  1 CHF = 4.4671 LEI
  1 HUF = 1.3732 LEI
  1 BGN = 2.5161 LEI
  1 JPY = 3.7739 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Votul după federalizare

26 Februarie, 09:13

În timpul alegerilor parlamentare, Moldova a arătat ca și cum ar fi fost federalizată. Microbuze și autobuze pline cu transnistreni au venit să voteze la comandă, habar neavând pentru cine pun ștampila.

vakulovski

Unii aveau poza candidaților în buzunar, alții încercau să memorizeze numele. Din reportajele pe care le-am văzut, cetățenii din regiunea separatistă erau ghidați ca niște roboți să voteze în primul rând socialiștii, apoi partidul Șor.

Ei se înghesuiau în rânduri în unele locuri chiar câte cinci ore, căzând pe jos, leșinând, ca la întoarcere să fie plătiți. S-a vorbit de 20 de dolari sau 400 de lei – cam asta pare să fie investiția pentru un vot. Pe acești bani nimeni nu-i contabilizează și nu are cum să facă asta, există o filmare cum cineva în Căușeni este plătit, dar autoritățile noastre nu au nici o putere în regiunea separatistă, deci nu vor putea proba frauda.

Alegătorii transnistreni se pare că au înclinat balanța în raioanele Dubăsari, Anenii Noi, Rezina, Căușeni, Ștefan Vodă, Șoldănești. Ei au fost cei care au vrut să facă un ban “cinstit”, ca la prășit sau mai rău: nu i-a interesat că cei care le dau bani își bat joc de ei, îi țin în frig, la înghesuială, doar să pună ștampila și să încaseze banii promiși.

Culmea e că anume socialiștii au făcut după alegeri declarații că alegerile nu ar fi fost corecte. Păi clar că nu au fost corecte acolo unde au fost cumpărate! Iar cei cumpărați din regiunea separatistă au arătat poze cu steluța și candidații ei!

Fiind din Ștefan Vodă, am o mare supărare legată de înclinarea majorității spre culoarea roz și roșu în acest raion. Diferența o fac transnistrenii, care și de această dată au căutat steluța. Aș vrea să văd procesele verbale din sate, ca tabloul să fie mai clar. Sper ca CEC să ni le pună la dispoziție în viitorul apropiat. Ca să ne fie mai clar cine ne bagă în mocirla roz.

Că nu cred că, de exemplu în Antonești sau Carahasani ar ieși învingători socialiștii, pentru că alegerile anterioare ne-au arătat că oamenii de aici votează pentru direcția europeană, iar diferența rușinoasă e făcută de turiștii de peste Nistru.

Cu tot cu alegătorii din regiunea separatistă, de parcă Moldova ar fi federalizată, Rusia a pierdut în Moldova, a pierdut Moldova. Uitându-ne la rezultatele aproape complete, e clar că moldovenii aleg Europa. Socialiștii au luat multe voturi, dar nu destule ca să o facă pe cocoșul. 31% pentru ei însemnă o înfrângere pentru direcția prorusă.

Acum politicienii proeuropeni urmează să joace, deși pare un lucru dificil. Dar de aia sunt politicieni, nu fotbaliști.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: