• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Un roman despre Chișinău

02 Aprilie, 16:30

Nouă, basarabenilor, ni se pare extrem de neinteresant tot ce se întâmplă în Moldova. Într-adevăr, țara noastră e ca o corabie care se laudă că a luat-o în direcția Uniunii Europene, dar care se pare că are ceva probleme la cârmă și din cauza asta s-a rătăcit pe mare.

vakulovski

Dacă nu cumva și mai rău, ca în poemul lui Matei Vișniec:

„dar corabia se scufunda atît de încet
încît după un an încă ne era ruşine
nouă celor care ne-am dat mîinile şi
în fiecare dimineaţă ieşeam unul cîte unul
măsuram apa hm nu mai e mult se
scufundă încet dar sigur

dar corabia se scufunda atît de încet
încît după o viaţă de om încă
mai ieşeam unul cîte unul şi priveam
cerul şi măsuram apa şi scrîşneam din dinţi
şi spuneam asta nu e o corabie
aste e o...
asta e o...”

Minciuni, alegeri, vorbe goale, cercul pare să nu se mai închidă. Partidele din Moldova nu-şi mai pot aduna alegătorii, care s-au scârbit de acest joc schizofrenic. De multe ori ne întrebăm dacă ceea ce se întâmplă în Moldova poate fi interesant pentru cineva. Scriitorii de la noi, lăsându-şi scârba cotidiană, au scris totuşi câteva cărţi despre realitatea noastră. Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Pavel Păduraru au dat nişte cărţi în care se oglindeşte în proză nebunia zilelor noastre. Cărţile au apărut în România, desigur, că nici măcar editurile nu funcţionează cât de cât normal în Moldova.

Dar ce înţeleg străinii din „lumea” noastră? Oare înţeleg ceva, li se pare interesant? Am văzut câteva filme aiuritoare în care ni se spunea că acţiunea ar avea loc la Chişinău, dar erau filmate de fapt în alte părţi. Oare aşa vor face şi scriitorii străini? Dacă avem noroc, cred că vom vedea în curând.

Luna trecută, cunoscutul scriitor austriac Franzobel a stat în jur de o săptămână în Moldova. El a călătorit şi a avut întâlniri şi lecturi la Bălţi, Comrat şi Chişinău. La Chişinău, cu spijinul Ambasadei Austriei şi a Forumului Cultural Austriac din Bucureşti, a avut loc o recepţie, o lectură la Republica, întâlniri cu elevii de la liceul Socrate şi cu studenţii de la USM . La Republica, Franzobel ne-a spus după lectură că scrie un roman despre Moldova.

Deşi nu toată ziua se plimbă scriitori străini faimoşi prin Moldova, vizita lui Franzobel nu a avut prea multe reacţii în presă. De unde se vede că şi jurnaliştilor deja li se pare confortabilă stagnarea la toate nivelele a Moldovei. Stăm în mocirlă şi nimic nu ne interesează. Între timp, sper ca romanul din care ne-a citit Franzobel să fie tradus în română, pentru că fragmentul a fost incitant.

În romanul Pluta Meduzei Franzobel descrie o lume eşuată, care supravieţuieşte prin canibalism. Că şi noi am eşuat – se ştie. Dar sunt curios ce soluţii va găsi (dacă va găsi) Franzobel pentru Moldova. Măcar din punct de vedere literar încă suntem interesanţi. Sper că nu ne vom salva prin canibalism, că deja e o etapă trecută.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Chișinău
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: