Prima impresie a fost că nu am pierdut nimic, dar tocmai aici e problema. Deși a câștigat în mod democratic alegerile, Andrei Năstase încă nu e primar, iar Ruslan Codreanu, pe modelul Silviei Radu, încă e la cârma primăriei. Puterea PD-PSRM a neglijat cu grație alegerile, parcă nimic nu s-a întâmplat pentru pediști-peseremiști, ei își văd de raioanele lor, de planurile pentru alegerile parlamentare, iar armonia dintre ei – clară până acum în teritoriu, nu și la centru – a ajuns și în capitală.

Totuși oricât de surzi și de chiori am fi noi ca alegători, Andrei Năstase nu putea rămâne la nesfârșit primarul ales legal, dar care nu e investit în funcție. Astfel că, ieri-noapte, cum se spune în România – ca hoții, judecătorii i-au răspuns plângerii lui Ivan Ceban: alegerile pentru primăria capitalei au fost invalidate. Astăzi, într-o conferință de presă, același Ivan Ceban se victimiza (de parcă nu el ar fi dat pasa): nu ar fi corect ca alegerile să fie invalidate, pentru că el din locul 2 ar trebui să urce pe locul 1!

Și schimbarea judecătorului pune semne de întrebare despre justiția moldovenească. Rodica Berdilo, o judecătoare necunoscută, după ce a înlocuit alt judecător – că ar fi fost imparțial – face un cadou puterii și devine „erou” peste noapte. Toată Moldova, existența și democrația ei sunt un semn de întrebare.

În fine, Andrei Năstase a primit un cartonaș roșu (că tot suntem în plin Campionat Propagandistic Mondial), astăzi va depune contestație la Curtea de Apel și întrebarea e: va mai primi un roșu sau... un galben? Pentru că la noi se poate să primești la început roșu, dar să rămâi pe teren. E o avertizare sau o scoatere din joc? Probabil că vom afla răspunsul după încă o perioadă de “interimat”.

Odată descoperit, jocul murdar de-a interimatul se pare că le-a plăcut celor de la putere. Va deveni Ruslan Codreanu Silvia Radu 2? Campionatul continuă și la noi – după cum știm - întotdeauna câștigă cei care nu s-au calificat.

Sursa: deschide.md