• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Tactica “primăria” pentru o guvernare

25 Aprilie, 13:27

Mi se părea că momentul maxim al penibilității politice a fost atins atunci când deputații aleși de la ACUM îi chemau la masa de negocieri pe deputații aleși socialiști, iar aceștia din urmă urcau într-un avion ca să plece la Moscova, unde se coace trădarea de țară, căreia i-a făcut cărărușă cu mătura Dodon.

vakulovski

Dar, nu. La noi penibilitatea poate fi oricând depășită. Cu zâmbetul pe buze, cu datul pumnului în birou, cu expresii serioase și, desigur, cu selfiuri și conferințe pe facebook. Despre plecarea la Moscova atunci cei de la ACUM „ca cum” nu știau, „ca cum” au aflat de la jurnaliști chiar la conferința lor. Dar acum lucrurile sunt la vedere, totul este clar. Și ce face ACUM? Invitații, socialiștilor!

Totul e un joc extrem de prost care nu duce nicăieri. Formal blocul ACUM nu mai există, el s-a desființat de la intrarea în Parlament a deputaților PAS și PDA. Dar să trecem peste asta, să spunem că ei nu vor să semneze nimic pentru că nu există oficial. Dar chiar și neoficial cred că au apărut mari fisuri în prietenia dintre Maia Sandu și Andrei Năstase. Năstase, încă din platourile de filmare ale emisiunilor, se arăta disponibil pentru mișcarea cu batista pe țambal. Maia Sandu – parcă nu și mă bucur pentru asta. Maia Sandu pe lângă discursul ei comun cu al lui Năstase despre dezoligarhizare, vrea și europenizare, occidentalizare. Dar despre ce europenizare poți vorbi cu Zina Karabina a.k.a. Baba Propaganda, Vanea Ceban sau Vovka Bătrâncea? Și chiar dacă nici Năstase, nici Sandu nu se duc la masă atunci când fac propuneri de șașlâk socialiștilor, momentul mi se pare, cum spuneam, de un penibil extrem, de înjosire. Nu mai spun nimic despre fițuica lor comună semnată înainte de alegeri, prin care se obligau față de alegători că nu vor face nici un fel de alianțe-coaliții cu PSRM și PD. Cred că fițuica e deja folosită, dar nu pentru a șterge țambalul.

Blocul ACUM ar fi ieșit mai bine după aceste alegeri dacă n-ar fi lansat invitații la negocieri nimănui. Poate că ar fi părut prea duri, dar ar fi arătat o verticalitate care acum deja e pierdută. PD-ul le-ar fi oferit funcția de prim-ministru, dar ei au respins propunerea. Acum, după ce socialiștii s-au întors de la Moscova, acumiștii deja au cedat: sunt gata să renunțe la funcția de speaker a lui Năstase după votarea pachetului lor antioligarhic. După, socialiștii să facă ce vor. Ce e asta?

Năstase are deja o experiență serioasă prin a câștiga ceva degeaba. Degeaba a câștigat primăria Chișinăului. Îmi pare rău, dar alegătorii lui se apropie de momentul în care vor spune că degeaba a fost ales deputat. Că e prea bine la Frankfurt, acolo nu trebuie să lupți cu oligarhii, te mulțumești să stai cu ei la masă.

PS: Cineva ar trebui să-i spună lui Năstase că la Athos nu te duci ca să faci selfiuri și poze ca Dodon, dar nici să forțezi negocierile cu cineva pe care declari că îl disprețuiești. Pentru așa ceva există alte locuri, mai aproape de pământ.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: