• Bucuresti 35º C
  Baia Mare 34º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 32º C
  Constanta 29º C
  Craiova 35º C
  Galati 34º C
  Iasi 34º C
  Suceava 31º C
  Timisoara 35º C
 • 1 EUR = 4.7305 LEI
  1 USD = 4.2682 LEI
  1 GBP = 5.1654 LEI
  1 CHF = 4.3593 LEI
  1 HUF = 1.4457 LEI
  1 BGN = 2.4186 LEI
  1 JPY = 4.0142 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Suntem mai puțin săraci, dar fumăm

05 Noiembrie, 15:13

Moldova este în topul celor mai sărace țări din lume din cauza fumatului. Asta am aflat weekend-ul trecut din știrile date de canalele oligarhului-șef. Nu din cauza corupției sau a imbecililor care ne conduc, nu din cauza privatizărilor-jafuri sau a exodului masiv al populației, nu din cauza stagnării și nerespectării reformelor impuse de UE.

fumatul

Desigur că știrea nu a fost inventată în totalitate, ci a avut ca reper o conferință de presă a Băncii Mondiale în Moldova despre majorarea accizelor pentru tutun. Introducerea celor de la Banca Mondială a fost despre creșterea economică a Moldovei. Da, cam asta ar spune cifrele: cică au crescut salariile, exporturile, leul se apreciază, moldovenii mănâncă mai mult.

Cam asta se înțelege din cifrele pe care noi, muritorii, nu prea le înțelegem. Cum nu înțelegem deloc cum au crescut salariile cu vreo 9%. Vouă vi s-au mărit salariile? Cine sunt acei norocoși? Probabil cei care aveau un salariu de 1000 de lei și acum au 1090...

Știrile însă au evitat să spună ceea ce îi îngrijorează pe cei de la Banca Mondială: legile fiscale adoptate recent vor scădea veniturile. Și că economia Moldovei se ține oricum pe împrumuturi externe. Știriștii au preferat să vorbească despre fumat.

Și după prezentarea creșterii economice extraordinare din țara de la coada vacii, Banca Mondială a avut și un subiect special: „Importanța impozitării produselor din tutun”. La capitolul reforme împotriva fumatului oricum Moldova stă foarte bine, pentru că politicienii noștri nu se gândesc prea mult când e vorba de interzis. Nu se mai fumează în parcuri, spre deosebire de România sau Belgia, de exemplu. Politicienii oricum sunt ca polițiștii beți la volan – ei nu primesc amenzi, spre deosebire de noi, sărăntocii.

Cei de la Banca Mondială au prezentat și date cinice: din cauza sărăciei, mulți se lasă de fumat. Concluzia: să se mărească accizele, deci să se scumpească țigările, ca să se lase săracii, de nevoie, de fumat. Asta îmi amintește de altă vorbă, la fel de cinică, a lui Kutuzov: le voi lăsa românilor doar ochii, să aibă cu ce plânge.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: