• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 12º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 12º C
  Craiova 13º C
  Galati 12º C
  Iasi 11º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.1881 LEI
  1 GBP = 5.5660 LEI
  1 CHF = 4.1890 LEI
  1 HUF = 1.5168 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.7657 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru Vakulovski // Sondajele bruiază alegătorii

17 Mai, 16:21

Am văzut în săptămâna aceasta, înainte de alegeri, multe sondaje. Cred că prea multe. Nu ştiu cât de veridice sunt, dar au părut mai degrabă o armă a manipulării şi a PR-ului decât un instrument sociologic.

Sondaj

Aproape fiecare candidat vine cu sondajul lui. L-am văzut pe Ivan Ceban câştigător, pe Silvia Radu – câştigătoare, iar Andrei Năstase ba nu are voturi, ba e în spatele câştigătorilor din primul tur şi în al doilea e victorios.

Şi Constantin Codreanu cu Valeriu Munteanu au scoruri diferite în sondaje. Totuşi deşi am auzit foarte multă lume spunând că-l va vota pe Codreanu, în sondaje el nu pare să fie printre preferaţi. Dar asta nu înseamnă neapărat că nu e.

În primul rând, sondajele sunt prea diferite ca să fie veridice. Nu pot fi toţi câştigători, oricât de absurdă ar fi Moldova ca stat. În al doilea rând, vezi cine le distribuie şi ţi-e foarte clar cine le-a comandat. Iar în „judeţul” nostru ştim foarte bine că cei angajaţi îşi respectă prea mult angajatorii şi au grijă de viitorul lor, în consecinţă: le fac pe plac, le dau ceea ce vor să vadă.

Totuşi alegătorii moldoveni, forţaţi de sondaje, votează din primul tur ca şi cum nu ar exista şi al doilea. Cu toţii ne folosim de vorba: „Votez răul cel mai mic”, chiar dacă nu întotdeauna e cazul.

Cred că din primul tur există mai multe variante onorabile de vot, în funcţie de preferinţe. Pe aripa „stângă” totul e clar şi fără concurenţă, pentru că există doar Ivan Ceban şi Alexandr Roşco, care nu-i face concurenţă. Roşco a încercat să-l scoată din cursă pe socialist pentru apariţia sa la concertul din 8 mai şi nedeclararea veniturilor pentru eveniment, însă contestaţia de la CEC a fost respinsă.

Pentru mine şi pentru cei care îmi citesc textele e foarte clar: răul cel mare pentru Chişinău e Ivan Ceban.

Dar măcar din primul tur mergeţi la vot şi votaţi-l pe cel care vă place, nu vă amăgiţi cu sondajele comandate la propriu şi la figurat. După vot vom face alte sondaje. Alea sper să fie adevărate, nefraudate. Doamne ajută!

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: