• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru VAKULOVSKI // Siria sau „prietenie” cu bombe-n cap

30 Mai, 11:46

Nu mă pot uita la imagini din Siria, sunt prea şocante şi pline de durere. De când Rusia „luptă pentru pace”, în Siria atrocităţile s-au înmulţit, se distrug oraşele care au mai rămas.

transnistria

Din „greşeală”, din când în când se testează şi arme chimice, iar oamenii rămaşi acolo sunt ca nişte şobolani pe care se fac experimente. Regimul lui Assad este susţinut de Kremlin și apărat cu înverșunare de către Putin. De fapt, nu e deloc clar cine testează armele chimice și distruge localitățile cu oameni pașnici – Rusia sau Siria.

Dar toate au un preț. Siria este acum ca o republică ex-sovietică, unde separatiștii au pus mâna pe putere. Pe lângă oferirea spațiului pentru jocul morții, Assad îi face pe plac lui Putin: a început să recunoască republicile-fantomă separatiste. Astfel, Siria a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud – create artificial, pe modelul Transnistriei, în Georgia. Gergienii, ca răspuns, au rupt imediat relațiile diplomatice cu Siria. Dar asta nu mai contează nici pentru Putin, nici pentru Assad.

Ce urmează? Siria va recunoaște Transnistria, Crimeea, republicile separatiste din Lugansk și Donbas, Nagorno-Karabah-ul? Văd că prietenii Rusiei, după ce sunt măcelăriți, după ce localitășile le sunt curățate, se recunosc între ei. Și, din păcate, Rusia are tot mai mulți astfel de prieteni. Probabil că recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei de Sud vine după ce georgienii și-au arătat dorința de-a intra în NATO.

Între timp la noi e pace. O pace în care la ușile transnistrenilor bat oameni de la consulatul Federației Ruse ca să le dea cetățenie. Următorul pas cred că va fi obligarea transnistrenilor să depună cerere pentru cetățenia Rusiei. Iar Moldova, ușor-ușor mai cedează câte ceva, recitând textul cu decizie istorică bla bla bla... A mai construit un pod, Krasnoselski își mai pune un punct vamal ș.a.m.d. Cine încă nu ne-a f***, vorba lui Oazu Nantoi, atunci când Moldova a oferit separatiștilor numere neutre pentru a circula prin toată lumea nestingheriți.

Fără să-l întrebe nimeni, Dodon dă din cap, recunoaște tot ce vrea Rusia, fără bombardament, doar cu bombe-n cap. La o astfel de slugărnicie chiar nimeni nu se aștepta. E grețoasă până și pentru ruși. Jurnaliștii ruși, ca acum câteva zile, l-au umilit, lăsându-l să aștepte când cerșea interviuri. E ca Assad, după bombardament. Dodon vrea pentru Moldova modelul Transnistriei, să facă parte dintr-o lume foarte prietenoasă, din care prietenii nu mai pleacă.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: igor dodon, Republica Moldova, rusia, siria, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: