• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0405 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5329 LEI
  1 HUF = 1.3512 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8928 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Se caută actori pentru carieră politică

24 Aprilie, 16:57

După alegerile din Ucraina, la televiziunile românești se vorbește tot mai mult de modelul Zelenski, a unui președinte care până în momentul alegerilor n-avea nici o treabă cu politica. Și în România, și în Moldova oamenii s-au săturat de politicienii care frânează cursul normal al țării, din cauza asta varianta cu un outsider în funcția cea mai importantă din stat pare cea mai bună.

vakulovski

Zelenski totuși nu e un outsider total, adică din ăștia avem și noi. Nu e oligarh, că tot e la modă să vorbim în Moldova despre oligarhi. Dar e susținut în forță de oligarhul Igor Kolomoiski, proprietarul canalului TV 1+1 și fostul proprietar au unei bănci fraudate de 5,5 miliarde de dolari, PrivatBank. Fraudă bancară, oligarhi, televiziuni, deja sună mai cunoscut, nu? Deși și Petro Poroșenko are o televiziune, Canalul 5, aceasta nu a putut să-l contracareze serios pe Zelenski, care apărea simultan în mai multe ipostaze: actor de film, actor-comediant, actor de serial, actor care dubla filmele, politician, subiect al știrilor. În lupta dintre oligarhii Poroșenko și Kolomoiski, a câștigat Zelenski, omul celui din urmă.

Și noi am mai avut deputați actori. Astfel scria și în CV-ul Marinei Radvan, socialista vestită pentru poze deocheate, nu pentru politică sau pentru ce a făcut în Comisia Cultură, unde era colegă cu sportivul Constantin Țuțu, ajuns acolo pentru că așa a vrut atunci Plahotniuc. Dar nici Marina Radvan, nici Țuțu nu s-au ridicat la nivelul lui Zelenski, deși și ei au fost susținuți. Probabil și din cauza nivelului anemic al cinematografiei și al sportului din Moldova, ca să nu mai zic și altceva.

În schimb, dorința de-a vedea fețe noi s-a simțit în Moldova. Așa a fost ales primar al Chișinăului Andrei Năstase, deși n-a apucat să se așeze la birou, iar la alegerile parlamentare a fost ales deputat. Chiar dacă Maia Sandu a fost ministru PLDM, echipele PAS și PDA au ajuns în Parlament din dorința alegătorilor pentru schimbare. Cu un discurs deja iritant anti-oligarhic, Andrei Năstase e propulsat de trustul Jurnal, atribuit oligarhilor Țopa. Cum nu te învârți – dai de televiziuni și oligarhi. Noul nu e chiar atât de nou.

Ieri, într-o emisiune TV românească, jurnalistul Ion Cristoiu căuta fețe noi, după modelul Zelenski, în partidele din România. Recunosc că mi s-a părut halucinant. Cred că jurnaliștilor români le-a plăcut jocul. Dar nu e chiar atât de simplu. Zelenski a știut să se folosească până și de numele lui Kovesi, spunând că o va aduce procuror în Ucraina. Desigur că numele Laurei Codruța Kovesi ar aduce multe voturi și în Moldova, dar ai noștri n-ar risca cu ea, de frică. Iar România o ține pe tușă, din același motiv, încercând s-o împiedice să devină procuror european.

Criticat, lăudat, Zelenski totuși e mai prezentabil decât majoritatea politicienilor moldoveni. Nu mai zic nimic de președintele Moldovei: e clar că joacă mult mai prost decât președintele ales din țara vecină (care n-a făcut încă nimic).

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: