• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 11º C
  Craiova 16º C
  Galati 13º C
  Iasi 14º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Sclavie postmodernă cu moldoveni

24 Octombrie, 15:02

Știrea cu moldovenii sechestrați în Spania nu a făcut mare vâlvă, deși e șocant să auzi că în secolul XXI încă mai există forme de sclavie.

vakulovski

Măcar a avut efect: autoritățile s-au autosesizat și moldovenii vor fi cazați în condiții umane în Spania, apoi vor fi aduși acasă. Au avut noroc de telefoane moderne și de internet, altfel probabil ar fi stat mult și bine în Spania, la stăpânul care îi amenința că-i împușcă dacă încearcă să plece.

Desigur că a avut un rol hotărâtor și publicarea de către Oleg Brega pe platforma Curaj a materialului video în care unul dintre cei 26 arată condițiile de trai și povestește prin ce trec. Probabil că dacă acel material era publicat pe un simplu cont dintr-o rețea de socializare, s-ar fi pierdut în hăul internetului.

Chiar din materialul video din care aflăm că au fost înșelați din Moldova, apoi că sunt sechestrați în Spania, auzim că cei 26 ar fi vrut să meargă mai departe în Portugalia, că scopul lor nu e întoarcerea acasă. Problema lor cea mai mare nu pare să fie sechestrarea, ci faptul că nu reușesc să adune bani. Dacă ar fi fost plătiți cum și-ar fi dorit (cum li s-a spus la Chișinău, cu 5 euro pe oră), probabil că ar fi fost mulțumiți.

Dar acum se vor întoarce acasă. Vor fi liberi și săraci. Și ce vor face în continuare? Își vor căuta o formă de sclavie mai plăcută, probabil în Portugalia. Politicienii moldoveni (de la putere, dar și din opoziție) neagă că am fi cea mai săracă țară din lume, pentru că nu văd realitatea.

Din avion sau din mașinile lor luxoase, li se pare că lumea adunată cu 100 de lei și transport la mitinguri e mulțumită, chiar fericită. Acei oameni care aplaudă pe bănuți sunt îndobitociți de sărăcie, au ajuns mai rău decât la sapă de lemn, sărăcia îi orbește și pentru ei nu mai e o problemă să se prostitueze.

Asta e Moldova adevărată: cu oameni care se duc benevol la sclavie în străinătate. Și nu doar în străinătate, pentru că am cunoscut recent niște muncitori din construcții veniți la muncă de la sate în Chișinău, care noaptea dormeau într-un microbuz, fiindcă nu-și permiteau o chirie.

În ce condiții muncesc ei dacă nu pot închiria o cameră? E o întrebare retorică, pentru că politicienilor nu le convin statisticile în care suntem arătați cu degetul. Astea sunt condițiile și suntem încă departe de schimbare. Politicienii se schimbă la putere, dar moldoveanul e tot mai sărac și mai disperat.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski, Republica Moldova, sclavie
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: