• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8741 LEI
  1 USD = 4.0207 LEI
  1 GBP = 5.5103 LEI
  1 CHF = 4.5221 LEI
  1 HUF = 1.3648 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8742 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru Vakulovski // Să scoatem satele Moldovei din beție

12 Aprilie, 15:36

Am ajuns acum două zile la sat și m-am mirat foarte mult fiindcă mi s-a părut că văd mai mulți oameni beți decât alte dăți. Când am coborât în stație, de la alimentarele-crâșme rurale se auzeau voci vesele, că acolo la orice oră oamenii emană bucurie.

betie

Apoi, în drum spre casă, m-a oprit un cunoscut, să mă întrebe ce mai e pe la București. I-am zis că nu știu, că eu stau la Chișinău, iar frate-meu la Brașov. L-ai trimis tu acolo?, m-a întrebat omul curios, dar mai mult beat. Eh, numai la noi au avut alegeri, dar ăștia nu-s în stare de nimic. Grija omului mi s-a părut abruptă, dar ce să faci, așa e la beție, când capul e plin de explozii multicolore de gânduri. Recunosc că și eu eram un pic mahmur, după ziua mea și eram empatic cu omul.

Când am ajuns pe strada noastră, am salutat un vecin, un pensionar. Era foarte necăjit. Nu mai iese mahala noastră din beție, mi-a zis, toți beau tot timpul, toți îs țepeni de beți. Știi cum a murit băiatul meu?, m-a întrebat. S-a înecat ca prostul la beție.

Te-ai întâlnit cu nepotu-meu?, m-a mai întrebat. Parcă nu, i-am răspuns. Cum nu, că vin din partea aia, mi-a zis. A, o fi fost băiatul care striga la poarta cuiva, i-am zis gândindu-mă la un băiat care rezema un gard. N-avea limbă-n gură, da el s-a pornit prin sat!, mi-a spus bunicul mai mult necăjit decât furios.

Acasă, mama mi-a spus că o vecină mi-a explicat de ce e rău în Moldova. Sunt de vină politicienii de la Chișinău și primarul. Din cauza asta oamenii beau și nu au de lucru. Și în general nu mai vor să muncească. Mi s-a părut destul de logic.

Ieri, când m-am trezit, un vecin deja era în mare chef. Apoi am înțeles motivul, era necăjit că i-a explodat televizorul, după ce s-a întrerupt lumina. Așa e, mi-a spus, când totul e de mântuială și când avem conducători proști. I-am ales ca să ce? I-am ales ca să nu facă nimic, nici măcar nu se înțeleg între ei, cum să ne conducă?

M-am apucat de tăiat lemne, la vecin au venit electricienii, cred că i-au rezolvat problema cu electricitatea, cheful a continuat, apoi s-a făcut liniște. Eu eram bucuros să tai lemne, la Chișinău aproape că aș da bani ca să fiu lăsat să tai lemne o oră. Dar la sat nu prea găsești oameni care să te ajute, pentru că sunt cam supărați.

Peste vreo două ore vecinul, auzindu-mă pe mine cum tai lemne, avea impresia că-l aude pe alt vecin, pe care-l striga cu disperare. Într-un final l-a găsit: îmi dai niște vin pe datorie?

La sat, toți beau de necaz că țara stă pe loc din cauza politicienilor care nu se înțeleg. Oamenii din Antonești, ca de obicei, au votat pentru direcția europeană, dacă ar vota toți ca ei, am fi nu doar în UE, ci și în NATO.

La sat, doar eu beau de bucurie, când mă întorc din Chișinău și mă bucur de vinul luat direct din polobocul din beci. În rest, oamenii suferă sau își caută motive de supărare.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alexandru Vakulovski, betie, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: