Anul acesta li s-a promis că vor primi certificate de acces la propriile terenuri agricole din 1 august, pentru 20 de ani, după ce separatiştii îşi vor strânge roada.

Totuşi deşi partea moldovenească a cedat separatiştilor, oferindu-le numere moldoveneşti cu care să poată circula prin toată lumea, cei de la Tiraspol au oferit 21 de „certificate de acces”, atunci când există peste 5 500 de proprietari de terenuri care sunt împiedicaţi să-şi lucreze pământul.

Ieri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea în cauza fermierilordin Dubăsari: Rusia este obligată să-i despăgubească cu aproximativ 2,5 milioane de euro.

Nu e prima oară când instanţele internaţionale fac dreptate cetăţenilor moldoveni, atunci când aceştia sunt lăsaţi de izbelişte. Din contra, de multe ori avem senzaţia cu toţii că „ai noştri” joacă pentru echipa adversă. Fără să comentez prea mult, îmi imaginez doar reacţia lui Dodon, imaginaţi-vă şi voi.

Măcar Dodon nu se ascunde, în schimb avem foarte mulţi „europeni” deghizaţi care pun pe primul loc, din motive de trădare-vânzare, interesele Rusiei.

Tot ieri, în calitate de avocat, Alexandru Tănase a anunţat că Rusia a mai fost condamnată pentru încălcarea drepturilor omului în cazul unor poliţişti moldoveni reţinuţi şi maltrataţi la Tiraspol în 2006: „Curtea a constatat violarea de către Federaţia Rusă a dreptului reclamanţilor la a nu fi supuşi relelor tratamente şi condiţiilor inumane şi degradante (Art. 3), dreptului la libertate şi siguranţă (art. 5) şi dreptului la un remediu eficient (Art. 13).

Curtea a obligat Federaţia Rusă să ofere reclamanţilor compensaţii în mărime de 25 000 EUR pentru reclamantul Mangîr, 20 000 EUR pentru reclamantul Condrea, şi câte 15 000 EUR pentru ceilalţi trei reclamanţi, în total 90 000 EUR, plus 3 000 EUR cheltuieli de asistenţă juridică.”

Cu toate astea, invitaţii emisiunii Moldova în direct nu erau prea convinşi că Rusia îi va despăgubi pe fermieri sau pe poliţişti. Singura concluzie a emisiunii a aparţinut lui Eugen Carpov: cu ocazia alegerilor parlamentare, Rusia va mări finanţările pentru partidele proruse, ca să câştige „meciul”.

Sursa: deschide.md