• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 12º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 21º C
  Craiova 21º C
  Galati 23º C
  Iasi 21º C
  Suceava 14º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8426 LEI
  1 USD = 4.3517 LEI
  1 GBP = 5.3509 LEI
  1 CHF = 4.5273 LEI
  1 HUF = 1.3886 LEI
  1 BGN = 2.4760 LEI
  1 JPY = 4.0583 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Alexandru VAKULOVSKI // Propaganda nu e jurnalism

28 Martie, 15:01

Propaganda sovietică n-a murit. Iar în spațiul post-sovietic nici măcar n-a amorțit, ea își vede în continuare de treabă, doar schimbând unii termeni cu alții.

propaganda

Mai mult, am putea spune că propaganda sovietică s-a îngrășat și a evoluat, ea e prosperă și ocupă spații noi, mână-n mână cu instrumentul fake news, care a pătruns cu succes în Europa Occidentală, ba a mai trecut și oceanul.

Scandalurile legate de influențarea alegerilor prin fake news și propagandă sovietică transformată în propagandă imperialistă prorusă sunt peste tot, inclusiv la “casele mai mari”. Un bonus pentru propagandiștii de astăzi sunt și hackerii.

Să fie clar: când vorbesc despre propaganda prorusă, urmașă a propagandei sovietice, nu înseamnă că am ceva cu rușii, că aș fi anti-rus sau prostii asemănătoare.

Dacă ești anti-propagandă rusească nu înseamnă că n-ai prieteni ruși, că nu-i citești cu plăcere pe Nabokov, Dostoievski sau Lorcenkov, că nu-ți plac rușii, că-i discriminezi. Sunt lucruri foarte diferite, pe care însă la noi le confundă intenționat, de parcă tot rusul ar fi stalinist, leninist sau putinist. Nu, nu e așa, cum nici toți moldovenii nu sunt dodoniști.

Avem și în Moldova presă propagandistă, care de obicei e și statalist-moldovenistă – din aceeași tradiție sovietică. Această presă s-a inflamat acum după apariția unui text pe Deschide.md, în care se anunța că Elena Pahomova a pierdut în judecată după ce a intentat un dosar împotriva portalului nostru.

În textele lor ei folosesc cuvinte și sintagme mari, aproape că le-ai da dreptate, dacă ești adormit. „Discurs despre ură”, „discriminare”, „intoleranță” blabla, cuvinte care le-au prins din mers, inexistente în perioada clasică a propagandei. Mai mult, ei vor solidaritate între jurnaliști, punând în aceeași oală propagandiștii cu jurnaliștii. Pornind de la asta, ne povestesc despre drepturile jurnaliștilor din Uniunea Europeană.

Băi băieți, nu încurcați borcanele! Propaganda nu e jurnalism. Să fie clar și să încheiem discuțiile aberante. Cum nici propagandiștii nu-s jurnaliști, chiar dacă se folosesc de comunicare. E altceva și în general e rușinos. Dacă din start tinerii propagandiști ar conștientiza că ceea ce fac ei e rușinos, poate s-ar opri la timp, nu ar mai cere “solidaritate între jurnaliști”, când din doi unul e jurnalist, iar altul - propagandist.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: