• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Alexandru VAKULOVSKI // Primăria-i nulă sau toți sunt îngrijorați

26 Iunie, 14:08

Igor Dodon, președintele, dar mai ales cel mai mare impresar al muzicienilor din Rusia pentru Moldova, este supărat pe decizia judecătorilor care au declarat alegerile pentru primăria Chișinăului nule.

vakulovski

Se liniștește cu un singur gând care se desparte-n două: primăria e condusă acum de Ceban și ceilalți consilieri, iar după alegerile de peste un an, Ivan se va putea așeza și în fotoliu: “Cît privește Chișinăul, el rămîne acum în responsabilitatea consilierilor municipali și sunt sigur că Ion Ceban și echipa sa vor continua promovarea proiectelor sociale și se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orășenilor. El a fost nedreptățit prin decizia abuzivă a judecății, deoarece nu au existat contestații împotriva lui și, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chișinău, cu participarea lui Ion Ceban.

Dar ce nu am obținut acum, vor obține la anul, o victorie dusă la capăt, pentru un mandat deplin de primar, de patru ani.

Și Pavel Filip, premierul Moldovei, nu mai poate dormi că Năstase nu e primar, e bulversat, de-a dreptul: „Cui folosește o astfel de decizie în mod real? Toate acestea se întâmplă într-un moment când se planificau mai multe reușite atât pe plan intern cât și pe plan internațional. E vorba de segmentul politic dar și de segmentul financiar pentru că în următoarele zile urma să discutăm despre unele lucruri unde era vorba de sume mari de bani”. Și „Nu-mi pot permite ca un prim-ministru să dau calificări unei decizii a instanței de judecată dar acest lucru m-a făcut să am o reacție ca cetățean care a mers la vot la aceste alegeri”.

“Eurounioniștii” sunt și ei alertați. Candidatul PUN pentru primărie, Constantin Codreanu, spune: “Justiția “independentă” din R. Moldova nu se dezminte. Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanțelor inferioare de nevalidare a alegerilor locale pentru primăria mun. Chișinău.

Un abuz fără precedent prin care voința electoratului este dată peste cap de curți aservite în întregime puterii. Democrația din cel de-al doilea stat românesc este în pericol. Sper să se înțeleagă acest lucru la București, Bruxelles și Washington.

Este un semnal fără echivoc din partea regimului antidemocratic Plahotniuc-Dodon în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestui an. Opoziția trebuie să își dea mâna și sa lupte pentru debarcarea actualei guvernări”.

Și președintele PUN, Anatol Șalaru, este supărat: “Decizia de astăzi a justiției pune punct fragilei democrații ce mai exista în Republica Moldova. Începând cu această zi peste Republica Moldova a căzut cortina arbitrariului, a autoritarismului de tip Lukașenko, confirmând ceea ce spunea Stalin: nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Din acest moment, Republica Moldova s-a așezat pentru mult timp în afara civilizației europene. Astăzi nu a fost invalidat Andrei Năstase, astăzi a fost ucisă democrația tocmai cu arma cu care trebuia protejată: justiția. Efectele acestei decizii devastatoare se vor resimți mult timp de aici înainte. Mai ales pe plan extern”.

Dorin Chirtoacă, fostul primar, dat jos brutal, scrie de nervi manifeste:

“Democratie NU avem.

Alegeri libere NU avem.

Justiție independentă NU avem.

Suveranitate a poporului NU avem.

Presă libera (cu câteva excepții) NU avem.

Autonomie locală NU avem.

Economie de piața liberă NU avem.

Ce a mai rămas din Constituție - nimic.

Dar totuși avem ceva - avem dictatura”.

Până și Voronin, fostul președinte, este alarmat, chiar dacă gândul lui e la mâncare:

„Nu trebuie de închis gura și nu trebuie de stat cu mămăliga în gură. Oamenii trebuiau să iasa și la alegeri și să nu cadă pradă promisiunilor mai multor candidați și să fie conștienți de votul lor”.

Majoritatea ambasadorilor din țările occidentale sunt neliniștiți din cauza judecătorilor.

Plahotniuc a izbucnit cu această ocazie:

“Alegerile din Chișinău s-au desfășurat liber și democratic, asta chiar dacă au fost unele încălcări ale legislației. Totuși, invalidarea scrutinului este un precedent periculos și pentru PDM”; ”aceasta decizie de invalidare devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru PDM. Nu putem exclude ca în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații”.

Ilan Șor este indignat încă din primul tur al alegerilor, când Reghina lui Apostolova a fost descalificată. El protestează în felul lui: ne explică schema furtului miliardului, organizează meciuri în Jora, dansuri pentru pensionari, concerte pentru soția sa.

Maia Sandu declară război de rezistență: „Plahotniuc a declarat Război cetățenilor! Astăzi a fost instaurată oficial dictatura în Republica Moldova. Începem Rezistența cu un protest la 7:30 dimineața la Primărie!”

Toți sunt îngrijorați, vorba poetului Vasile Leac. Doar judecătorii sunt de neclintit, ei își mențin deciziile și fug pe la ieșirea din spate. Asta e Moldova: nu știu ce nu avem, de ce nu avem și cum de nu avem, ca să-l parafrazez și pe Nicolae Timofti, fost președinte, fost judecător.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: