Dodon a împlinit „majoratul” la Președinție: 18 luni. Cu această ocazie el a ținut să-și dea raportul față de raioane. Nimic de criticat, dacă ar fi avut ceva de spus. Doar că nu a avut. Și a fost exact ca baba din proverb, cu o singură deosebire: cred că baba avea totuși mai mult păr.

E plictiseală mare la Președinție. Pentru că se simte exclus din echipa pe care o conduce, a Moldovei, Dodon ține cu echipa adversă, a Rusiei. Nu doar cu echipa de fotbal a Rusiei (că Moldova nu visează la campionate mondiale, deși a făcut egal cu Rusia), pe care o susține necondiționat și se simte mândru de ea, de parcă el i-o fi dat „papușii”.

Ţine cu Rusia în general, speriind moldovenii cu un nou război pe Nistru dacă încearcă să scoată armata rusă din Transnistria. Dacă în politică se juca după regulile fotbalului, Dodon era de mult descalificat pentru că a vândut meciul. Mai mult, probabil că s-ar fi uitat la campionat dintr-o celulă mică și răcoroasă. Dar politica este mult mai perversă și mai grețoasă decât fotbalul.

La conferința de ieri, Dodon s-a lăudat că n-a făcut nimic în cele 18 luni. S-a lăudat și că guvernarea i-a luat toată puterea, că practic acum avem de-a face cu un președinte impotent.

Credeți că exagerez? Atunci poftim un citat: „Ultimele 18 luni au fost marcate de blocarea activităţii Preşedinţiei. Democraţii au redus din împuternicirile şefului statului pentru că se tem de el şi nu-l ţin sub control. Din acest motiv, au fost scoase din subordinea Preşedintelui SIS şi Serviciul Protecție și Pază de Stat. Șeful statului a fost lipsit de dreptul exclusiv al Președintelui de numire a miniștrilor, i-a fost limitat dreptul constituțional de organizare a referendumului consultativ şi i-au fost limitate drepturile de Comandant Suprem al Forțelor Armate. Profitînd de acţiunea depusă în instanţa de judecată de către contracandidatul meu în alegeri, democraţii, pînă la investirea mea în funcţie, și-au numit propriul procuror general. Plus la aceasta, ei boicotează toate şedinţele Consiliului Suprem de Securitate. În premieră, Parlamentul şi Guvernul au încercat și au subminat instituția prezidențială pentru că nu-l pot controla pe Președinte şi pentru că Președintele nu le face jocul așa cum vor ei”.

Sursa: deschide.md