Pe de altă parte, candidații concreți în multe circumscripții sunt prea puțini pentru a avea o alegere, ai impresia că nu ai cu cine vota.

Peste tot, la candidații uninominali, vezi PD, PSRM, Șor, eventual și ACUM. Nu ai cum să nu te întrebi: acestea sunt singurele opțiuni ale Moldovei? Cel puțin pe mine aceste opțiuni mă bagă în depresie.

Cu un asftel de caz se confruntă raionul Ștefan Vodă, unde trebuie să alegi între candidații PD-ului, PSRM-ului, partidului Șor și blocului ACUM. La această situație s-a ajuns din cauză că Alexandru Topolenco, candidatul independent, a fost scos din cursă pentru că i-ar lipsi un vot valid (deși el a depus la CEC Ștefan Vodă 562 de semnături).

A râs toată Moldova de acest caz, deși nu e de râs. Topolenco e, întâmplător sau nu, unionist, și nu e primul unionist căruia CEC-ul îi închide ușa în nas. Deși el a contestat decizia CEC în judecată, desigur că hotărârea/hotărârile vor veni după alegeri, atunci când nu-l vor ajuta cu nimic. Uite pentru mine Alexandru Topolenco ar fi fost un candidat bun pentru Ștefan Vodă, chiar l-aș fi votat. Desigur că mă simt frustrat când văd că e respins.

Situația nu e mai bună nici în alte raioane. Cei care au colectat semnătură după semnătură umblând prin sate sunt respinși, iar listele aduse în timp record sunt validate, de parcă le-ar fi adunat Batman.

Întorcându-mă ieri din Antonești, Ștefan Vodă, am văzut lângă Casa de Cultură mulți copii, ceea ce rar se întâmplă în satele noastre tot mai pustii. Nici n-a trebuit să întreb pe cineva ce să întâmplă, că oamenii din autobuz, vorbind între ei, mi-au răspuns: copii vor merge “pi dijeaba la OrheiLand”, căruia îi mai spun și „ȘorheiLand”, pentru că pomana electorală vine desigur de la partidul Șor.

În drum spre Ștefan Vodă văzusem un autobuz cu însemnele MeriȘor, ale așa-ziselor magazine sociale deținute de același candidat. Șor e peste tot, inclusiv în Chișinău și ne oripilează cu panourile din care ne spune că: “Aici poate fi ca în Orhei”. Nu, nu vreau ca în Orhei – Chișinăul e mai mare, iar Orheiul ne-a costat un miliard.

Deși Valeriu Munteanu a depus contestație împotriva lui Șor și a partidului Șor, CEC-ul a respins contestația. Bine, nu judec, dar sare în ochi. Aceiași oameni din autobuz spuneau că sâmbătă (sau duminică, nu am reținut bine) la Ștefan Vodă va veni circul lui Șor, unde intrarea va fi, de asemenea “pi dijeaba”. Din cauza sărăciei, oamenii se duc la „ȘorheiLand”, merg și la circul Șor. Să nu ne mai mirăm de rezultatul alegerilor: cu siguranță va trebui să suportăm acest circ și-n următorii ani, că-i „pi dijeaba”.

Sursa: deschide.md