Și toată povestea, începând cu arestarea lui Dorin Chirtoacă, îl arătau învingător. Absența de la vot, de asemenea îl favoriza. Din fericire, chișinăuienii n-au cedat și orașul nostru a rămas în continuare pro-european. Scorul a fost însă foarte strâns și Andrei Năstase nu va avea un mandat întreg, ci doar un an, să nu ne îmbătăm prea repede cu apă chioară și să încercăm să învățăm ceva.

Socialiștii și susținătorii lui Ceban au fost siguri de câștig și au investit masiv în campania electorală. Aș zice chiar că prea mult.

Deja, așa cum am scris într-un editorial, mirosea a nesimțire și gunoi. Panouri prin tot orașul, ziare, pliante, clipuri video la toate televiziunile. Prin metodele vechi ale propagandei comuniste, Ceban era prezentat ca un personaj cel puțin la fel de important ca Fidel Castro. Clipurile lui video îl apucau de mână încă din copilărie și îl aduceau până în ziua de azi, în rețelele de socializare, unde îi dădea sfaturi lui “Andrei”. Dar n-a mers.

Campania electorală a scos la iveală și lucruri mai puțin cunoscute despre Ivan Ceban: casele lui, anturajul, familia și acțiunile nu prea îl recomandă ca pe un revoluționar-socialist, cum a vrut să se dea. Nu e nici Che Guevara, nici măcar haiducul Kotovski. Atitudinea lui agresivă ne spunea, dincolo de vorbe, că acest om ne vrea „ghinișorul” cu forța.

Dar chișinăuienii au demonstrat, încă o dată, că s-au săturat de “binele” băgat pe gât.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim cât l-a costat pe Ivan Ceban și pe susținătorii lui campania. Cred că noi, oamenii de rând, nu putem să ne imaginăm astfel de sume.

Câte cărți s-ar fi editat în locul gazetei Socialiștii băgată în toate cutiile poștale? Câte filme documentare despre Chișinău ar fi putut fi realizate cu sume mult mai mici decât clipurile imense electorale? Propaganda socialistă a fost excesivă și cred că asta i-a iritat pe mulți.

În comparație cu Ceban, putem spune că Andrei Năstase nu a avut campanie electorală. Sau că a avut una anemică, underground. Dar, “Mosfilmul” n-a trecut. E o lecție importantă. După care firesc ar trebui să vină și alta, vorba lui Traian T. Coșovei: de unde, Vaniușa, atâția bani?

Sursa: deschide.md